Pelosi: Naši susreti s liderima Tajvana potvrđuju podršku partneru

3
AA
Pelosi: Naši susreti s liderima Tajvana potvrđuju podršku partneru
Foto: EPA / Nancy Pelosi

Predsjedavajuća Predstavničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi povodom posjete Tajvanu poručila je da ovaj postupak jasno pokazuje posvećenost Sjedinjenih Američkih Država (SAD), javlja AA.

Naglasila je da će njeni susreti sa tajvanskim zvaničnicima promovisati zajedničke interese.

"Posjetom pokazujemo nepokolebljivu opredijeljenost Sjedinjenih Američkih Država da podrži demokratiju Tajvana", navela je američka zvaničnica na Twitteru te dodala:

Vanredno obavještenje iz Vodovoda: Veliki dio Sarajeva bez vode zbog novog kvara!

Vanredno obavještenje iz Vodovoda: Veliki dio Sarajeva bez vode zbog novog kvara!

Stigla prva reakcija Kine na dolazak Pelosi na Tajvan: "Ovo je ekstremno opasno"

Stigla prva reakcija Kine na dolazak Pelosi na Tajvan: "Ovo je ekstremno opasno"

"Naši susreti s rukovodstvom Tajvana potvrđuju podršku našem partneru i promovišu naše zajedničke interese, uključujući unapređenje slobodne i otvorene indopacifičke regije."

Još je naglasila da je američka solidarnost sa 23 miliona stanovnika Tajvana danas važnija nego ikada, jer se svijet suočava s izborom između autokratije i demokratije.

Uprkos nizu upozorenja iz Kine, uključujući vojnu akciju, avion u kojem se nalazila predsjednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi sletio je u utorak na Tajvan iz Malezije.

Njena posjeta je uslijedila nakon što je zvanični Peking pozvao visoku američku zvaničnicu Pelosi da odustane od putovanja, koje nije bilo na zvaničnom dnevnom redu njene turneje po Aziji.

Pelosi je posjetila Singapur u ponedjeljak, prije nego što je nastavila put u Maleziju. Planirano je da u sklopu turneje još posjeti Južnu Koreju i Japan.

Kineski državni mediji objavili su ranije danas da borbeni avioni Su-35 prelaze Tajvanski tjesnac, ne navodeći svrhu njihova leta.

Pelosi je prva predsjednica Predstavničkog doma američkog Kongresa koja je posjetila Tajvan u posljednjih 25 godina. Newt Gingrich je 1997. bio posljednji čelnik američkog Predstavničkog doma koji je posjetio ostrvo, koje insistira na svojoj nezavisnosti od 1949. godine.

Očekuje se da će se sastati s predsjednicom Tajvana Tsai Ing-wen i tajvanskim zastupnicima.

Prošle sedmice, kineski predsjednik Xi Jinping poručio je američkom lideru Joeu Bidenu da se "ne igra vatrom" oko Tajvana.

Peking vidi zvanični američki kontakt s Tajvanom kao neprihvatljivo ohrabrenje da svoju decenijama staru de facto nezavisnost učini trajnom.

Tajvan i Kina su se podijelili 1949. godine nakon što su komunisti pobijedili u građanskom ratu na kopnu. Obje strane kažu da su jedna zemlja, ali se ne slažu oko toga koja vlada ima pravo na nacionalno vodstvo na Tajvanu. Peking i Taipei nemaju zvanične odnose, ali su povezani milijardama dolara trgovine i investicija.

Sjedinjene Američke Države su promijenile diplomatsko priznanje iz Tajpeja u Peking 1979. godine, ali održavaju neformalne odnose s Tajvanom. Washington je prema saveznom zakonu obavezan da se pobrine da vlada Tajvana ima sredstva da se brani.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije