Dojave o bombama i cyber napadi uoči moguće posjete Pelosi Tajvanu

0
AA
Dojave o bombama i cyber napadi uoči moguće posjete Pelosi Tajvanu
Foto: EPA-EFE / Nancy Pelosi

U jeku pojačanih tenzija zbog mogućeg odlaska predsjednice američkog Predstavničkog doma Nancy Pelosi na Tajvan, u utorak su prijavljene navodne prijetnje bombom te cyber napadi na ostrvu koje Kina smatra svojom teritorijom, prenosi AA.

Tajvanska policija saopćila je da je pojačano osiguranje na međunarodnom aerodromu Taoyuan nakon prijetnji bombom, objavio je Focus Taiwan.

Policija je dobila dojavu da će tri eksplozivne naprave biti postavljene na aerodrom, ali navode da dosad ništa sumnjivo nije pronađeno u prostorijama.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Kineski predsjednik poslao upozorenje Bidenu: "Opeći će se oni koji se igraju vatrom"

Kineski predsjednik poslao upozorenje Bidenu: "Opeći će se oni koji se igraju vatrom"

Dojave o postavljenim bombama dolaze u jeku pojačanih tenzija između Kine i Sjedinjenih Američkih Država zbog moguće posjete Pelosi ovoj samoupravnoj ostrvskoj državi, u kojoj živi više od 24 miliona ljudi.

U međuvremenu je saopćeno da je internet stranica tajvanskog predsjedništva bila na meti cyber napada.

Očekuje se da će Pelosi posjetiti Tajvan u utorak navečer uprkos upozorenjima Kine o posljedicama.

Pelosi je u nedjelju rekla da predvodi delegaciju Kongresa u Singapuru, Maleziji, Južnoj Koreji i Japanu kako bi razgovarali o trgovini, pandemiji COVID-19, klimatskim promjenama, sigurnosti i demokratskom upravljanju.

Ona nije potvrdila medijske izvještaje da bi mogla posjetiti Tajvan. Kineski predsjednik Xi Jinping upozorio je Washington da se ne miješa u poslove Pekinga s Tajvanom, a iz Pekinga su najavili da će odgovoriti u slučaju da Pelosi posjeti Tajvan kojeg Kina smatra svojom teritorijom.

Ministar vanjskih poslova Kine Wang Yi optužio je američke političare da se "otvoreno igraju vatrom" po pitanju Tajvana i "postaju neprijatelji kineskog naroda, što nikada neće dobro završiti".

Peking vidi zvanični američki kontakt s Tajvanom kao neprihvatljivo ohrabrenje da svoju decenijama staru de facto nezavisnost učini trajnom. Pelosi, šefica jedne od tri grane američke vlasti, bila bi najviši izabrani američki zvaničnik koji je posjetio Tajvan još od bivšeg predsjednika donjeg doma Kongresa Newta Gingricha koji je to učinio 1997. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije