Kineski predsjednik poslao upozorenje Bidenu: "Opeći će se oni koji se igraju vatrom"

1
Fena
Kineski predsjednik poslao upozorenje Bidenu: "Opeći će se oni koji se igraju vatrom"
Foto: EPA / Tenzije Kine i SAD

Predsjednik Xi Jinping upozorio je protiv mješanja u kineske odnose s Tajvanom tokom telefonskog razgovora s američkim kolegom Joe Bidenom, koji nije dao nikakve nagovještaje u ostvarenje napretka na poljima trgovine, tehnologije i drugih spornih pitanja, uključujući i kinesko protivljenje eventualoj posjeti vodeće američke poslanice Tajvanu, demokratskom otoku za koji kineska matica tvrdi da je dio njene teritorije.

Xi je također upozorio protiv podijela dvije vodeće svjetske ekonomije, sudeći po sažetku koji je kineska vlada objavila nakon jučerašnjeg neuobičajeno dugog trosatnog telefonskog razgovora.

Poslovni ljudi i ekonomisti tvrde da bi takva promjena, koju donosi kineska industrijska politika i američke restrikcije na izvoz tehnologije, mogla naškoditi globalnoj ekonomiji usporavanjem inovacija i povećanjem troškova.

Samira Hodžić iz Sarajeva je "Nestlé Zdravo! Baka/Nana" za 2024. godinu

Samira Hodžić iz Sarajeva je "Nestlé Zdravo! Baka/Nana" za 2024. godinu

Kako Rusija i Kina koriste historiju: Ko kontrolira prošlost, kontrolira budućnost

Kako Rusija i Kina koriste historiju: Ko kontrolira prošlost, kontrolira budućnost

U međuvremenu, Xi i Biden razmatraju mogućnost sastanka licem u lice, sudeći po američkom zvaničniku koji je odbio da bude identifikovan. Xi je pozvan u Indoneziju u novembru na sastanak Grupe 20 vodećih svjetskih ekonomija, što je čini potencijalnom lokacijom za direktni sastanak dvojice čelnika.

Kineska vlada nije dala nikakav nagovještaj da su Xi i Biden raspravljali o eventualnim planovima predsjedavajuće američkog Zastupničkog doma Nancy Pelosi da posjeti Tajvan, demokratski otok za koji vladajuća Komunistička partija tvrdi da nema pravo da vodi vanjsku politiku.

Xi je, međutim, odbacio “uplitanje vanjskih sila” koje bi moglo ohrabriti Tajvan da pokuša učiniti višedecenijsku de facto nezavisnost trajnom činjenicom.

"Rezolutna zaštita kineskog nacionalnog suvereniteta i teritorijalnog integrita čvrsta je volja više od 1.4 milijarde kineskog naroda. Opeći će se oni koji se igraju vatrom", - navodi se u saopćenju, prenosi AP.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije