Kina odgovorila na poruku Joe Bidena o tome da će "vojno" braniti Tajvan

5
Hina
Kina odgovorila na poruku Joe Bidena o tome da će "vojno" braniti Tajvan
Foto: Twitter / Ranija vojna vježba Japana i SAD-a kod Tajvana

Kina je pozvala Joea Bidena da "ne podcjenjuje" njezinu "čvrstu odlučnost u zaštiti svoje suverenosti", obrativši se američkom predsjedniku koji je ranije danas obećao koristiti silu u slučaju kineske invazije na Tajvan, dok Taipei ne skriva zadovoljstvo Bidenovom izjavom.

Biden je u Tokiju rekao da će SAD vojno braniti Tajvan u slučaju invazije Pekinga na taj autonomni otok, upozoravajući da Kina svojim vojnim manevrima "koketira s opasnošću", a za obranu Tajvana od mogućeg kineskog napada je podsjetio da je SAD "preuzeo tu obvezu".

"Od SAD-a smjesta tražimo da izbjegava slanje loših signala snagama koje zagovaraju neovisnost Tajvana", rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin.

Zanimljiva anketa na Redditu: 'Postoje li etnički Srbi u Bosni i Hercegovini koji je zaista vole?'

Zanimljiva anketa na Redditu: 'Postoje li etnički Srbi u Bosni i Hercegovini koji je zaista vole?'

Taipei, pak, pozdravlja Bidenovu poruku da će Washington vojno braniti Tajvan u slučaju da Peking izvrši invaziju na taj otok, koji Kina smatra dijelom vlastitog teritorija.

Tajvansko ministarstvo vanjskih poslova zahvalilo je Bidenu što je ponovno potvrdio svoju privrženost Tajvanu, dodajući da će vlada nastaviti jačati svoju obranu i produbljivati suradnju sa zemljama poput SAD-a i Japana u cilju očuvanja sigurnosti.

Biden je u Tokiju razgovarao s premijerom Fumiom Kishidom koji je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da se obje zemlje čvrsto protive da se silom pokušava promijeniti status quo u Istočnom kineskom moru i Južnom kineskom moru.

Biden nije propustio spomenuti Rusiju, za koju smatra da treba "platiti dugoročnu cijenu" zbog svojih "barbarstava u Ukrajini", u smislu sankcija koje su joj nametnuli SAD i saveznici te kao primjer što bi se moglo dogoditi Kini.

"Ne radi se samo o Ukrajini. Jer ako se sankcije u mnogim aspektima ne održe, kakav bi to signal poslalo Kini o cijeni pokušaja zauzimanja Tajvana silom?" rekao je Biden.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije