! / Demonstracija moći SAD-a i Japana kod Tajvana: Kina odmah poslala ratne avione

24. 01. 2022. u 08:05:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Kina je poslala 39 ratnih aviona u tajvansku zonu protuzračne odbrane (ADIZ), saopćilo je tajvansko ministarstvo obrane, što je "najveći upad ove godine". Letovi aviona Narodnooslobodilačke vojske uslijedili su dan nakon što su Sjedinjene Države i japanska mornarica održali veliku demonstraciju sile u Filipinskom moru.

Vojna vježba je uključivala dva nosača aviona američke mornarice, dva američka amfibijska jurišna broda i japanski razarač helikoptera, u biti mali nosač aviona. Dvije američke krstarice s vođenim projektilima i pet razarača također su bili dio vježbe.

"Sloboda u svom najboljem izdanju! Ništa ne potvrđuje našu predanost #FreeandOpenIndoPacificu kao dvije udarne grupe nosača, dvije amfibijske grupe koje plove zajedno s našim bliskim prijateljima iz Japanskih pomorskih snaga samoobrane", napisao je američki viceadmiral Karl Thomas na Twitteru.

Vojna sila

U saopćenju američke mornarice navodi se da ratni brodovi "vode obuku za očuvanje i zaštitu slobodne i otvorene indo-pacifičke regije".

Tajvanom i kontinentalnom Kinom vlada se odvojeno otkako su se poraženi nacionalisti povukli na otok na kraju kineskog građanskog rata prije više od 70 godina. No, kineska vladajuća Komunistička partija (CCP) vidi otok kao dio svog teritorija - unatoč tome što ga nikada nije kontrolirala.

Peking nije isključio mogućnost vojne sile da zauzme Tajvan i održavao je pritisak na otok tokom posljednjih nekoliko godina čestim upadima ratnih aviona.

Česti upadi

U nedjelju su upad izvršila 24 borbena aviona J-16, 10 borbenih aviona J-10, dva transportna zrakoplova Y-9, dva protupodmornička zrakoplova za upozorenje Y-8 i jedan nuklearni bombarder H-6, objavilo je tajvansko ministarstvo obrane. Rasporedili su i raketne sustave protuzračne obrane kako bi nadzirali aktivnosti, dodaje se.

Upadi u nedjelju obilježili su najveći dnevni broj kineskih ratnih aviona koji su ove godine ušli u tajvanski ADIZ. Najveći broj zabilježenih upada bio je 4. oktobra prošle godine, kada je istoga dana na to područje uletjelo 56 vojnih aviona.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

Tagovi: SAD Japan Kina

NEMA KOMENTARA