Kirby: Nema razloga da Kina koristi posjetu Pelosi Tajvanu za eskalaciju tenzija

2
AA
Kirby: Nema razloga da Kina koristi posjetu Pelosi Tajvanu za eskalaciju tenzija
Foto: EPA-EFE / John Kirby

Glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby izjavio je da predsjednik Joe Biden poštuje odluku predsjedavajuće Predstavničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi o posjeti Tajvanu, javlja AA.

Dodao je kako nema potrebe da Kina izaziva tenzije zbog posjete Pelosi Tajvanu.

"Nema razloga da Kina koristi savršeno legitimnu i dosljednu posjetu Pelosi Tajvanu za eskalaciju tenzija ili izazivanje krize ili konflikta", rekao je Kirby.

Pelosi: Naši susreti s liderima Tajvana potvrđuju podršku partneru

Pelosi: Naši susreti s liderima Tajvana potvrđuju podršku partneru

Kina je prethodno pozvala američkog ambasadora u Pekingu zbog dolaska predsjedavajuće Predstavničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi na Tajvan.

Ministarstvo vanjskih poslova Kine rano u srijedu po lokalnom vremenu uložilo je protestnu notu američkom ambasadoru Nicholasu Burnsu zbog nenajavljene posjete Pelosi Tajvanu.

"Priroda posjete Pelosi je izuzetno zlobna, a posljedice su vrlo ozbiljne", rekao je ambasadoru Burnsu zamjenik ministra vanjskih poslova Kine Xie Feng.

"Sjedinjene Američke Države moraju platiti cijenu za svoju grešku. Kina će poduzeti neophodne i odlučne kontramjere", rekao je Xie američkom ambasadoru, a objavio je kineski dnevnik "Global Times".

Posjetu Pelosi je nazvao "bezobzirnim potezom", te je Burnsu kazao da je SAD trebao "spriječiti Pelosi da postupi protivno historijskom trendu, ali umjesto toga je bio u dogovoru s njom, što pogoršava napetost u Tajvanskom moreuzu i ozbiljno šteti kinesko-američkim vezama."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije