Nakon velikih protesta: Francuska zvanično usvojila plan penzione reforme

2
Radiosarajevo.ba
Nakon velikih protesta: Francuska zvanično usvojila plan penzione reforme
FOTO: AA / Emmanuel Macron

Francuski poslanici odbacili su u ponedjeljak prijedloge za izglasavanje nepovjerenja Vladi, što je dovelo do usvajanja kontroverznog plana penzione reforme u Francuskoj.

Stranke koje se protive reformskom planu podnijele su prošle sedmice dva prijedloga za izglasavanje nepovjerenja nakon što su predsjednik Emmanuel Macron i premijerka Elisabeth Borne odlučili da iskoriste svoja ustavna ovlaštenja da plan reforme prođe bez glasanja u parlamentu.

Prošle sedmice, nezavisna grupa Liot i partija Nacionalni skup (RN) podnijele su prijedloga, a za izglasavanje nepovjerenja potrebna je podrška apsolutne većine u parlamentu, odnosno 287 glasova.

U autobusu u Njemačkoj u kojem su poginule četiri osobe bio i Bosanac

U autobusu u Njemačkoj u kojem su poginule četiri osobe bio i Bosanac

Odbijanje prijedloga znači Vlada ostaje i da je nacrt zakona usvojen.

Macron i Borne nedavno su održali sastanak nakon što je Senat usvojio konačnu verziju nacrta zakona prije nego što je dostavljen na glasanje u parlamentu.

Odlučili su da se pozovu na član 49.3 Ustava, što je mehanizam koji dozvoljava Vladi da usvoji nacrt zakona bez odobrenja parlamenta.

Do ove odluke je došlo zbog straha da bi poslanici mogli da blokiraju reforme jer Vlada nema apsolutnu većinu u parlamentu.

Reforme uključuju podizanje starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine, kao i najmanje 43 godine rada da bi se ostvarilo pravo na punu penziju. Plan je izazvao bijes građana otkako je objavljen prošle godine, a masovni protesti i štrajkovi održavaju se od januara širom zemlje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije