Nakon tri mirna mjeseca u Kini se događa stvar koja je sve uplašila

Radiosarajevo.ba
Nakon tri mirna mjeseca u Kini se događa stvar koja je sve uplašila
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Kina bilježi najveći skok novozaraženih u posljednja tri mjeseca, a slučajevi potiču iz regiona Sinkjang.

Vlasti su saopćile da imaju 101 novi slučaj u cijeloj zemlji, od čega 89 njih potiče iz Sinkjanga, zbog čega raste strah da Kini slijedi drugi val nakon što su obuzdali inicijalnu epidemiju.

Ova kineska regija već je pokrenula masovna testiranja i uvela karantin. Sinkjang je mahon naseljen Ujgurima, a nedavno se svijetom pronijela vijest da je milion Ujgura u logorima za "prevaspitavanje", što je Peking negirao, prenosi Blic

Međutim, u javnost je između ostalog procurio i interni dokument kineskog državnog aparata gdje se vide razlozi za privođenje Ujgura u logore - između ostalog, zbog nošenja marama i brada, odlazaka na hodočašće ili u inostranstvo, zbog posjedovanja vjerskih knjiga ili zato što imaju previše djece. Već mjesecima unazad su pojedinci govorili da je "pitanje trenutka" kada će epidemija buknuti u ovim logorima i upozoravali na posljedice.

Od prošle nedjelje su se kineske vlasti fokusirale i na fabriku za pakovanje morske hrane u Daljenu u pokrajini Ljaoning, gdje se vjeruje da su zaraženi radnici kontaminirali pakete hrane.

Vlasti su u ovoj pokrajini zatvorile javna mjesta poput biblioteka, barova, muzeja, teretana, restorana, spa centara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije