Nakon terorističkog napada: Privedeno devet osoba, podlegla još jedna žrtva

Anadolija
Nakon terorističkog napada: Privedeno devet osoba, podlegla još jedna žrtva
Devet osoba privedeno je zbog povezanosti s izvođenjem terorističkog napada u Londonu.

U srijedu poslijepodne Khalid Masood, 52-godišnji Britanac s nožem u SUV vozilu gazio je pješake na mostu Westminster prije nego što se zabio u ogradu zgrade Parlamenta. Potom je izašao iz vozila i nožem ubo policajca, prije nego što su ga ubili policijski službenici. 

Najmanje pet osoba, uključujući i napadača, ubijeno je u terorističkom napadu koji se dogodio ispred britanskog parlamenta u Londonu. U napadu je povrijeđeno blizu 40 osoba.

Mark Rowley, šef Odjeljenja londonske policije izjavio je danas da su imali dva bitna hapšenja na području zapadnog Midlandsa, gdje se nalazi kuća napadača i sjevero-zapadnih područja u gradu. 

Prema njegovim riječima, nastavljaju s pretresima i akcijama širom Ujedinjenog Kraljevstva. Rowley je potvrdio da je uz kauciju puštena žena koja je ranije privedena zbog sumnje da je povezana s napadom. 

U pritvoru se nalazi devet osoba, a oko 3.500 osoba se javilo policiji zbog svjedočenja. Rowley je istaknuo da su policiji dostavljene stotine fotografija. 

Potvrdio je i da je jučer u bolnici bitku za život izgubila Britanka Lesli Rhodes (75) koja je ranjena u napadu. Rowley je naglasio da je u napadu ranjeno 50 osoba, među kojima se 31 nalazi na liječenju u bolnici. 

Napač koji je po rođenju dobio ime Adrian Russell Ajao koristio je još nekoliko imena poput Adrian Elms i Khalid Masood. 

Britanski mediji navode da je napadač primio islam. Komšije su za britanske medije navele da je napadač bio miran i kulturan komšija, dobar otac koji se zanimao za uređenje dvorišta i prao automobil.

U terorističkom napadu smrtno je stradalo pet osoba među kojima se nalazi britanski policajac Keith Palmer (48), američki turista Kurt Cochran (54), Ayse Frade (43), britanska državljanka Lesli Rhodes (75) kao i napadač.

Među ranjenima se, osim Britanaca, nalaze i državljani Francuske, Rumunije, Južne Koreje, Grčke, Njemačke, Kine, Poljske, Irske, Italije i Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije