Nakon smrti 5 beba: Fisher-Price povlači 2 miliona ljuljački za bebe zbog rizika od gušenja

0
Radiosarajevo.ba
Nakon smrti 5 beba: Fisher-Price povlači 2 miliona ljuljački za bebe zbog rizika od gušenja
Foto: Proizvođači / Smrtonosna ljuljačka

Fisher-Price povlači više od 2 miliona ljuljački za dojenčad nakon što je pet beba preminulo u njima tokom deset godina.

Ljuljačka Snuga Swing službeno je povučena u četvrtak jer predstavlja opasnost od gušenja, prema podacima Američke komisije za sigurnost potrošačkih proizvoda (CPSC). U većini prijavljenih slučajeva smrti, dojenče nije bilo vezano i korišteni su dodatni materijali za posteljinu, objavio je CPSC. Sve žrtve bile su dojenčad u dobi od jednog do tri mjeseca, a incidenti su se dogodili od 2012. do 2022. godine.

Više od 2 milijuna ljuljački Snuga prodano je u Americi od 2010. godine, oko 99.000 u Kanadi i oko 500 u Meksiku. Povlačenje obuhvaća 21 model ovog proizvoda.

Kate Winslet dijeli važnu poruku za mame djevojčica: 'Vrlo je bitno, molim vas da upamtite'

Kate Winslet dijeli važnu poruku za mame djevojčica: 'Vrlo je bitno, molim vas da upamtite'

Opoziv glasi: "Potrošači se podsjećaju da ove proizvode nikada ne koriste za spavanje i da ne dodaju deke ili druge materijale u ljuljačku, čak ni nakon uklanjanja naslona za glavu i umetka za podršku tijela", javlja MissMama. "Roditelji i skrbnici ne bi smjeli koristiti nagnute proizvode za sjedenje, poput ljuljački, klizača, umirivača i ljuljački, za spavanje dojenčadi te ne smiju ostavljati bebe bez nadzora, nevezane ili s posteljinom zbog rizika od gušenja."

Za "popravak" proizvoda, CPSC savjetuje uklanjanje naslona za glavu i umetka za podršku tijela iz ljuljačke. Svatko ko ukloni ove dijelove i baci ih dobit će povrat od 25 dolara od Fisher-Pricea. Specifične upute kako to učiniti dostupne su na Mattelovoj web stranici. Ljuljačke su se prodavale na Amazonu, Toys R Us-u, Walmartu, Sams Clubu i Targetu posljednjih 14 godina po cijeni od oko 160 dolara (285 KM).

Za sigurnost dojenčadi, CPSC preporučuje stavljanje dojenčadi na leđa tokom spavanja. "Najbolje mjesto za spavanje dojenčeta je na čvrstoj, ravnoj površini u krevetiću, kolijevci ili dječjem krevetiću, bez ičega osim plahtice koja odgovara madracu."

Komesar CPSC-a, Richard Trumka, izjavio je da napori Fisher-Pricea u vezi s ovim opozivom nisu dovoljni. U izjavi je napisao: "Fisher-Price ne povlači cijeli proizvod, već samo jedan njegov dio. Čak i nakon što potrošač slijedi upute za 'popravak', proizvod ostaje nesiguran za spavanje dojenčadi, a Fisher-Price potiče daljnje korištenje ljuljačke."

Trumka je također istaknuo da kompanija vraća samo dio ukupne cijene proizvoda i savjetovao je ljudima da ga potpuno odbace. U 2019. godini, Fisher-Price je povukao Rock n' Play, dječju ležaljku, no nije ponudio povrat novca svim kupcima. Nakon tog opoziva, osam beba je preminulo, što je povećalo broj žrtava na više od 100.

"Fisher-Price može učiniti više kako bi spasio živote beba - vjerujem da treba. I čvrsto vjerujem da bi potrošači trebali zahtijevati više od ove tvrtke", rekao je Trumka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije