Ove stvari trebate ispraviti ako želite biti dobar roditelj: Djeca će biti sretnija

0
Radiosarajevo.ba
Ove stvari trebate ispraviti ako želite biti dobar roditelj: Djeca će biti sretnija
Foto: Pexels / Ilustracija

Svi želimo da nam djeca jednog dana odrastu u pristojne, dobre, mudre, sretne ljude. Neki tom dodaju još neke pridjeve, drugi neke druge, ovisno o tom što je kome važno.

Budući da niko nije bezgrešan, pa tako ni mi roditelji u svom „roditeljevanju“, kad pogriješimo ili nešto duže vremena radimo pogrešno, nadamo se da djeca to neće kopirati od nas. Nije rijetkost da roditelj djetetu kaže nešto poput "Nemoj biti kao ja, napravi drukčije…", a to je zapravo tako teško.

Djeca gledaju nas i uče iz onog što činimo, onog kako se ponašamo, ma što im mi govorili. Ako im govorimo da ne puše, a istovremeno imamo cigaretu u rukama… Sve je jasno, zar ne? Naravno, ima onih koji će odrasti imajući u glavi ideju da nikad neće biti kao svoji roditelji, ali to je tako teško izvesti… Djeca su poput spužvi, upijaju svaku radnju, riječ i emociju iz svoje okoline.

Pogledajte kako izgledaju iranske rakete koje su poslane prema Izraelu

Pogledajte kako izgledaju iranske rakete koje su poslane prema Izraelu

Zato je važno da ono što svakodnevno činimo posluži kao primjer našoj djeci – primjer koji želimo da slijede. Iz tog razloga moramo paziti na svoje ponašanje i na neke stvari moramo posebno paziti, kako ih ne bismo radili.

"Radi kako ja kažem, a ne kako ja radim"

Djela govore više od riječi. Ako djeci kažemo jedno, a onda napravimo suprotno, to nije samo zbunjujuće, nego tako ujedno izgubimo vjerodostojnost. Ako želiš da tvoja djeca cijene iskrenost, budi iskren s njima. Ako želiš da budu ljubazni, budi takav. Ne moramo biti savršeni – svi griješimo, ali moramo biti dosljedni u nastojanju da budemo bolji. Isto tako, moramo im pokazati da je u redu biti čovjek – raditi greške, ispričati se zbog njih, rasti nakon njih.

Stalno se kritiziraš

Svi se uhvatimo kako to radimo više nego što želimo i mislimo. Stojimo ispred ogledala, ističemo svoje nedostatke, govorimo stvari poput: "Voljela bih da sam mršavija" ili "Mrzim svoju kosu."

Onda kad jednog dana čujemo svoju djecu kako govore iste te stvari o sebi, to nas pogodi. Djeca upijaju sve oko sebe, pa tako i naš odnos prema samima sebi. Kad vide da smo strogi prema sebi, nauče činiti isto. Kako bismo pružili pravi primjer, moramo prihvatiti svoje nesavršenosti, da i oni nauče činiti to.

Pretjerano koristiš digitalne uređaje

U današnjem svijetu lako se izgubiti u ekranima. Za djecu oni predstavljaju posebno veliku opasnost. Ako uskratimo djeci, a mi sami nastavimo ne paziti na količinu vremena koju provodimo ispred ekrana, njima šaljemo pogrešnu sliku. Ako nas vide stalno prikovane za naše uređaje, vjerovatno će i oni željeti činiti isto. Odredi vrijeme za korištenje mobitela ili računara, stvori zone bez tehnologije u domu ili vremenske zone kad nitko neće koristiti ekrane.

Ideš lakšim putem

Život nije uvijek lak. Život pred nas postavlja izazove koje bismo radije izbjegli. Ali odabir tog lakšeg izlaza svaki put nije lekcija koju želimo prenijeti svojoj djeci. Možda se radi o izbjegavanju teškog razgovora, možda se trebaš založiti za nešto što je nezgodno, pa to izbjegavaš ili možda jednostavno odustaješ kad stvari postanu teške – tako djetetu šalješ jasnu poruku da je u redu bježati od poteškoća.

Umjesto toga, djeci moramo pokazati da se isplati biti ustrajan i odlučan. Dopusti djetetu da te vidi kako se izravno suočavaš s izazovima i ustraješ čak i kad stvari postanu teške. To je lekcija koja će im trebati kroz život.

Ostatak možete pročitati na miss7mama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije