Nakon slučaja blokade Sueskog kanala, moguće promjene opskrbnih lanaca

0
Radiosarajevo.ba
Nakon slučaja blokade Sueskog kanala, moguće promjene opskrbnih lanaca
EPA / Brod koji je blokirao Sueski kanal

Blokada Sueskog kanala ubrzala je prilagodbu globalnih opskrbnih ruta i lanaca koja je u toku zbog pandemije COVID-19, izjavio je šef danske brodarske kompanije Maersk Soren Skou.

Prema njegovim riječima, vodeće svjetske firme povećavaju broj dobavljača kako ih neko od njih ne bi "nasukao", piše Hina.

"Prelazimo s pravovremene opskrbe na isporuku "za svaki slučaj" kako bismo stvorili velike zalihe i izbjegli poremećaje. Incident u Sueskom kanalu natjerat će ljude da razmišljaju o promjeni opskrbnih lanaca", prenosi u ponedjeljak Financial Times izjavu šefa Maerska.

"Dobro je kad isporuka na vrijeme uspije, ali ako ne uspije, prodaja propada", rekao je Skou i dodao da uštede na troškovima pravovremene isporuke ne mogu nadmašiti negativne posljedice gubitka prodaje.

Maersk je svjetski lider u kontejnerskom brodarstvu. Zbog nasukavanja kontejnerskog broda Ever Given i blokade Sueza, preusmjerio je 15 brodova na puno dužu rutu oko Afrike. To povećava vrijeme njihova dolaska do odredišne luke za 10 dana.

Maersk, koji prevozi robu za mnoge najveće svjetske firme kao što su H&M, Nike i Unilever, razmatra upotrebu zračnog prijevoza za isporuku kritičnih komponenti kupcima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije