Brod Ever Grin se pomjerio, još uvijek nije poznato kada će biti oslobođen

Radiosarajevo.ba
Brod Ever Grin se pomjerio, još uvijek nije poznato kada će biti oslobođen
Printscreen / Ever Grin

Napori da se istisne gigantski brod koji je blokirao Sueski kanal napredovali su preko noći, krećući se krmom i kormilom, ali ostalo je nejasno kada bi se Ever Given mogao preusmjeriti, rekao je šef uprave kanala.

Podsjetimo, Ever Given, dugačak 400 metara, zabio se dijagonalno preko južnog dijela kanala za vrijeme jakih vjetrova rano u utorak, ometajući globalni brod blokirajući jedan od najprometnijih plovnih putova na svijetu.

Predsjedatelj Sueckog kanala (SCA) Osama Rabie rekao je kako se nada da neće biti potrebno pribjeći uklanjanju nekih od 18.300 kontejnera s broda Ever Given kako bi olakšao svoj teret, ali da jaka plima i vjetrovi komplikuju napore na njegovom oslobađanju, piše ABC News.

"Krma broda počela se kretati prema Suezu i to je bio pozitivan znak do 23:00 po lokalnom vremenu noću, ali plima je značajno pala i zaustavili smo se", rekao je gospodin Rabie za medije.

Bageri su do petka uklonili oko 20.000 tona pijeska sa svog pramca.

Gospodin Rabie rekao je da je 321 brod čekao da uđe ili nastavi tranzit kroz kanal.

Također je dodao da su se brodovi mogli slobodno preusmjeriti oko Rta dobre nade, ali još niko nije to učinio.

Među njima su bile desetine brodova-kontejnera, brodova za rasute tereta i brodova za ukapljeni prirodni gas (LNG) ili tečni naftni gas (LPG), prema izvoru iz brodarstva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije