! / Brod pun krava mjesecima luta Mediteranom: Svi strahuju od virusa!

27. 02. 2021. u 20:04:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 235

Više od 850 krava koje su više mjeseci provele na brodu koji luta Mediteranom više nisu sposobne za prijevoz i trebale bi biti ubijene, stoji u povjerljivom izvješću španjolskih veterinara, piše Guardian.

Krave su držane u onome što je aktivist za zaštitu životinja nazvao 'uvjetima kao iz pakla' na brodu Karim Allah, koji je u četvrtak pristao u jugoistočnoj španjolskoj luci Cartagena nakon što se brodovlasnik dva mjeseca mučio da pronađe kupca za stoku.

Nekoliko je zemalja odbilo životinje zbog straha da imaju virus goveđeg modrog jezika. Virus koji se prenosi putem insekata uzrokuje hromost i krvarenje kod goveda, ali ne utječe na ljude.

U izvještaju veterinara zaključuje se da su životinje patile zbog dugog putovanja. Neke od njih nisu se osjećale dobro i nisu bile sposobne za prijevoz izvan Europske unije, niti bi im trebalo dopustiti ulazak u EU. Eutanazija bi bila najbolje rješenje za njihovu dobrobit, kaže se u izvješću.

Izvještaj ne navodi ima li doista stoka bolest plavog jezika.

"To se čak ni ne spominje, što je vrlo iznenađujuće", rekao je Miquel Masramon, odvjetnik koji zastupa brodovlasnika, tvrtku Talia Shipping Line. Brod je registriran u Libanonu, navodi VesselFinder.

"Moj je dojam da će sigurno nastaviti s klanjem i uništavanjem životinja i bit će nam teško to spriječiti", rekao je.

Masramon je najavio da će tražiti povrat izuzetnih uzoraka krvi koje su španjolske veterinarske službe zaplijenile u četvrtak kako bi utvrdile "postoji li plavi jezik".

Ministarstvo poljoprivrede nije odmah odgovorilo na Guardianov zahtjev za komentar. Ranije je u petak priopćilo da će donijeti odgovarajuće odluke nakon analize podataka iz inspekcije, piše Jutarnji.hr.

Prvobitno je brod napustio Cartagenu kako bi stoku dostavio u Tursku. No tamošnje su vlasti blokirale pošiljku i obustavile uvoz živih životinja iz Španjolske, bojeći se zaraze plavim jezikom.

To odbijanje pretvorilo je brod u međunarodnog izgnanika. Nekoliko je zemalja brodu odbilo pristajanje čak i radi nadopunjavanja zaliha stočne hrane, prisiljavajući krave da po nekoliko dana gladuju i budu samo na vodi.

Krave vjerojatno imaju ozbiljne zdravstvene probleme nakon tog "paklenog" prijevoza, rekla je aktivistica za prava životinja Silvia Barquero, direktorica nevladine organizacije Igualdad Animal.

“Što se dogodilo s otpadom koji su sve te životinje proizvodile dva mjeseca? Sigurni smo da su krave u neprihvatljivim sanitarnim uvjetima”, rekao je Barquero za Reuters.

Stručnjaci ministarstva na brodu su izbrojali 864 žive životinje. Dvadeset i dvije krave uginule su tijekom plovidbe, a dvije su lešine još uvijek na brodu. Ostaci ostalih sjeckani su i bacani u more tijekom putovanja, navodi se u izvješću.

Vlasništvo nad tom stokom je nejasno. Izvoznička tvrtka World Trade tvrdi da za krave više nije odgovorna nakon što ih je prodala i ukrcala na brod.

Drugi brod ElBeik također je isplovio iz Španjolske u prosincu s gotovo 1.800 krava. Trenutno je privezan u ciparskoj luci Famagusta.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)