Nakon sastanka Trumpa i Putina: Nema razloga za tenzije

Fena
Nakon sastanka Trumpa i Putina: Nema razloga za tenzije
Foto: EPA-EFE / Predsjednici Amerike i Rusije Donald Trump i Vladimir Putin

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump kazao je danas nakon sastanka s ruskim kolegom Vladimirom Putinom da bi to mogao biti početak boljih odnosa dviju zemalja. Ovo je bio prvi zvanični bilateralni sastanak dvojice lidera.

„Imali smo direktan, otvoren i konstruktivan dijalog. Sve je proteklo u najboljem redu“, rekao je Trump novinarima na pres-konferenciji.

Saradnja između SAD-a i Rusije, dodao je, pruža priliku i otvara nove načine za stabilnost. Kao jedna od tema bilo je i navodno miješanje Rusije u američke izbore 2016. godine. Putin je potcrtao da se Rusija nije uplitala u izbore u SAD-u, ali i to da je želio da Trump pobijedi, jer kako je naveo, u izbornoj kampanji pričao je o "normalizaciji odnosa s Rusijom".

Jedno od pitanja bilo je i status Krima na što je ruski predsjednik odgovorio da se ne slaže s američkim partnerom.

Putin je na kraju simbolično poklonio nogometnu loptu Trampu naglasivši da je "sada lopta na vašem terenu".

Nema nikakvih objektivnih razloga da Moskva i Washington ne sarađuju, kazao je ruski predsjednik Vladimir Putin, nakon dvosatnog razgovora s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom u Helsinkiju.

„Razgovarali smo o trenutnoj situaciji, perspektivi američko-ruskih odnosa kao i međunarodnim pitanjima. Očigledno je da bilateralni odnosi prolaze kroz tešku fazu, ali te prepreke, tenzije između naših dviju zemalja nemaju objektivnih razloga“, rekao je Putin.

Dodao je da je ideološka konfrontacija između SAD-a i Rusije davno prošla i da se situacija u svijetu drastično promijenila.

Dvojica vođa su istakli želju za popravljanjem odnosa između SAD-a i Rusije.

„SAD i Rusija se suočavaju s novim izazovima, drugačijim od onih iz Hladnog rata“, naveo je Putin, referirajući se na regionalne konflikte, terorizam, organizirani kriminal, ekologiju i ekonomsku krizu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije