SAD / Najveći uragan u posljednjih 100 godina ide prema Floridi: Sada je kasno za bijeg

11. 10. 2018. u 08:45:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 51

Najveći uragan u posljednjih sto godina kreće se na sjeverozapad Floride. U posljednjih nekoliko sati ojačao je iz druge u vrlo opasno četvrtu kategoriju.

Vlasti Floride kazali su kako za evakuaciju više nema vremena. Oni koji pozive nisu slušali, moraju ostati u kućama i nadati se najboljem.

Florida čeka monstruozni uragan Michael: "Ne možete se sakriti, bježite"

Vjetrovi pušu brzinom većom od 200 kilometara na sat. Zbog obilnih pljuskova prijete bujice, a očekuje se i porast razine mora od oko četiri metra. Meteorolozi su najavili i nove obilne padavine, piše BBC.

Prva žrtva je muškarac na kojega je palo drvo koje je propalo kroz krov njegove kuće na Floridi, potvrdila je glasnogovornica šerifa okruga Gadsen te savezne američke države, a prenosi agencija Reuters.

CNN javlja kako je poginulo i dijete.

Više od 500.000 ljudi dobilo je naredbu da se evakuira, no mnogi to upozorenje nisu poslušali.

“Oluja je sad stigla i putovati nije sigurno. Ako ste u obalnom području, ne napuštajte svoje domove. Vrijeme za evakuaciju je prošlo. Slušajte lokalne dužnosnike”, rekao je guverner Floride Rick Scott.

On je dodao kako Floridi prijeti “nezamislivo uništenje”.

Građani Floride i dalje se nadaju da uragan neće napraviti veliku štetu i dovesti ih u opasnost.

“Volim svoju kućicu, ribe i brod. Pokušat ćemo ih držati na oku. To je vjerojatno glupa odluka, no donosio sam i gluplje”, izjavio je Bob Barnett.

Vanredno stanje proglašeno je za države Alabamu i Georgiju, uragan ide prema otprilike 16 miliona ljudi.

Michael bi trebao udariti i na Sjevernu i Južnu Karolinu, koje se i dalje oporavljaju od uragana Florence koji ih je poharao prošli mjesec.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA