Najveći udar na Rusiju od početka invazije na Ukrajinu: Moskvi uvedene nove sankcije

3
Radiosarajevo.ba
Najveći udar na Rusiju od početka invazije na Ukrajinu: Moskvi uvedene nove sankcije
Foto: EPA-EFE / Summit Europske unije

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel na Twitteru je objavio da je na summitu Europske unije u Bruxellesu postignut dogovor o zabrani uvoza ruske nafte te da će to značiti da se dvije trećine nafte iz te zemlje više neće moći uvoziti u EU.

"Ovo odmah pokriva više od dvije trećine uvoza nafte iz Rusije, smanjujući ogroman izvor finansiranja za njezin ratni stroj", napisao je Michel na Twitteru.

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

Čelnici su se također složili da će najveću rusku banku Sberbank isključiti iz SWIFT sustava i zabraniti još tri ruske državne televizije, dodao je Michel.

Prema izvorima iz EU, vjerojatno se embargo ne odnosi na uvoz nafte naftovodima u određenom prijelaznom razdoblju već samo na uvoz morskim putovima.

Podsjetimo, čelnici članica EU na posebnom summitu u Bruxellesu do kasno u noć su pokušavali postići dogovor o šestom paketu sankcija protiv Rusije, koji uključuje i embargo na uvoz ruske nafte.

Iako je nekoliko država imalo neke "specifične zahtjeve", na kraju je Mađarska bila glavna prepreka usvajanju ovog paketa sankcija.

Zbog njih je plan razvodnjen kako bi prijedlog bio prihvatljiv za sve.

To znači da se odustalo od kompletnog embarga na uvoz ruske nafte i tražile su se opcije prema kojima bi se zabrana, barem na početku, odnosila na uvoz nafte morskim putem, što je više od dvije trećine, a nafta bi i dalje mogla biti dostavljena kopnenim naftovodima. Time bi se izašlo u susret zemljama koje nemaju izlaz na more.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u ponedjeljak je pozvao čelnike EU-a da hitno postignu dogovor o šestom paketu sankcija Rusiji koje uključuju zabranu uvoza nafte.

"Zašto Rusija i dalje može zarađivati gotovo milijardu eura dnevno prodajom energetskih resursa", rekao je Zelenski u obraćanju europskim čelnicima okupljenima na samitu u Bruxellesu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije