Najveći hakerski napad pogodio 99 zemalja, reagirali zvaničnici

Radiosarajevo.ba
Najveći hakerski napad pogodio 99 zemalja, reagirali zvaničnici
Globalni hakerski napad takozvanim ucjenjivačkim softverom (ransomware) koji je jučer pogodio računalne mreže kompanija i javnih ustanova diljem svijeta mnogo je veći nego što se pretpostavlja.

Kako izvještavaju svjetske agencije, ovaj veliki cyber napad virusom za koji se vjeruje da je razvijen u američkoj Nacionalnoj sigurnosnoj agenciji (NSA) pogodio je čak 99 zemalja, među kojima su SAD, Velika Britanija, Kina, Rusija, Španija, Italija i Tajvan.

Iz firme "Avast" koja se bavi sigurnošću na internetu navode da je bilo 75.000 slučajeva otkupnine.

"Ovo je velika stvar", rekao je Jakub Kroustek iz Avasta.

Reagirali su i svjetski zvaničnici. Britanska premijerka Theresa May izjavila je da nisu samo britanske bolnice bile meta hakerskog napada, već da je riječ o međunarodnom kibernetičkom napadu koji je ugrozio više zemalja i organizacija.

Španska telekomunikaciona kompanija Telefonica i još nekoliko kompanija također se našlo na udaru cyber napada, saopćila je vlada u Madridu.

Slični hakerski napadi prijavljeni su i u Rumuniji, a vlasti u Švedskoj saopćile su da je i njihovih 70 kompanija "zaraženo" virusom.

Rusko ministarstvo unutrašnjih poslova također je potvrdilo da su se i njihovi kompjuteri našli na meti hakerskog napada, ali da su na vrijeme primijenjene zaštitne mere pa je virus blokirao tek manje od jedan posto kompjutera ministarstva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije