Najtraženiji svjetski terorista: Amerikanci za njega nude vrtoglavu nagradu

1
Radiosarajevo.ba
Najtraženiji svjetski terorista: Amerikanci za njega nude vrtoglavu nagradu
Foto: Rewards for Justice USA / Sanaullah Ghafari

Američki predsjednik Joe Biden slavodobitno je objavio prošle sedmice da su američke specijalne snage locirale čelnika ISIL-a Abu Ibrahima al Hašimija al Kurašija koji se skrivao među civilima na sjeverozapadu Sirije, piše Tportal.

Nakon što su specijalci opkolili Al Kurašijevu sigurnu kuću, čelnik terorističke paradržave na izdisaju raznio je sam sebe aktivirajući prsluk bombaša samoubice.

Odlučan u namjeri da potpuno obezglavi preostalo čelništvo ISIL-a, Washington je početkom sedmice raspisao nagradu od 10 miliona dolara za svaku informaciju koja bi dovela do identifikacije ili lociranja Sanaulaha Gafarija, čelnika ISIL-K-a, ogranka Islamske države aktivnog u Afganistanu, a koji je odgovoran za smrtonosni napad na aerodrom u Kabulu prošle godine.

Ivica Puljić iz Amerike: 'Ovo su informacije koje sam upravo dobio iz Ureda glavnog tajnika UN-a'

Ivica Puljić iz Amerike: 'Ovo su informacije koje sam upravo dobio iz Ureda glavnog tajnika UN-a'

Islamska država provincije Korasan ili ISIL-K regionalna je skupina povezana s maticom iz Sirije i Iraka. Riječ je o skupini koja je nastala 2014. godine, a ime je dobila po drevnom nazivu za područje nekadašnjeg Velikog Korasana koje pripada sjeveroistočnom Iranu, sjeverozapadnom Afganistanu te južnim dijelovima Tadžikistana, Turkmenistana i Uzbekistana.

Prema navodima State Departmenta, ISIL-K je saveznik Islamske države u središnjoj Aziji, čije redove većinom popunjavaju dragovoljci iz Pakistana. Nakon nemilosrdnih vojnih operacija skupina je protjerana iz Pakistana te se sklonila u pogranično područje u susjednom Afganistanu i okuplja nove istomišljenike.

Washington smatra ISIL-K opasnom terorističkom skupinom koja je, nakon što su talibani ograničili svoju borbu na Afganistan, preuzela odgovornost za širenje džihada i utjecaja tzv. Islamske države.

Američki Centar za međunarodne i strateške studije (CSIS) ističe da je skupina odgovorna za desetke napada u Afganistanu i Pakistanu, usmjerene na manjinske šijitske muslimane, ali i na sve one koji u tom području surađuju sa Zapadom.

Na čelu ogranka ISIL-K je Sanaulah Gafari, također poznat kao Šahab al Muhadžir. Gafari se smatra mozgom operacije napada na kabulsku zračnu luku 26. augusta prošle godine, kojom prilikom je poginulo 185 ljudi, uključujući 13 američkih vojnika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije