Najpopularniji nesuđeni student: Nakon 27 pokušaja u 40 godina, razmišlja da odustane od ispita

1
Radiosarajevo.ba
Najpopularniji nesuđeni student: Nakon 27 pokušaja u 40 godina, razmišlja da odustane od ispita
Foto: EPA - EFE / Studenti u Kini / Ilustracija

Među gotovo 13 miliona učenika koji su ove godine polagali gaokao, jedan od najtežih standardiziranih prijemnih ispita za fakultet na svijetu, našlo se i jedno već poznato lice u Narodnoj Republici Kini.

Njegovo ime je Liang Shi (56), a mediji su ga prozvali "kineskim kraljem gaokaoa". Taj je nadimak zaradio zato što je ispit polagao 27 puta u posljednjih 40 godina, što ga čini vjerojatno najupornijim nesuđenim studentom u zemlji.

Prvi se put pokušao upisati na Sveučilište Sichuan 1983. godine. Ali, tada nije uspio postići potreban broj bodova za upis na prestižni fakutet. Sljedećih nekoliko deseteljeća neuspješno je pokušavao postati student. U međuvremenu je Liang vodio sasvim normalan i po mnogočemu uspješan život. Oženio se, dobio sina i čak otvorio svoju tvornicu građevinskog materijala.

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

No, diploma visokog obrazovanja ostala mu je glavni cilj. Za mnoge Kineze, a posebno za one koji žive u ruralnim dijelovima zemlje, fakultetsko obrazovanje jedina je ulaznica za bolji život.

Prijemni ispit za državni fakultet učenici završne godine srednje škole u Kini polažu jednom godišnje kako bi osigurali mjesto na sveučilištu. Provjerava se znanje iz kineskog, engleskog, matematike i izbornog predmeta po želji. Proces je toliko intenzivan da su vlasti uvele ograničenja u blizini ispitnih centara kako bi smanjile buku i bilo kakve smetnje ispitanicima, a restorani privremeno obustave rad tokom trajanja ispita.

Maksimalni rezultat je 750, a ispitanik mora osvojiti više od 600 bodova kako bi osigurao mjesto na nekom od vrhunskih sveučilišta. Iako je već bio blizu tog rezultata, Liang dosad nije uspio upisati željeni fakultet. Statusu "intelektualca" najviše se približio 1992., kad je osvojio dovoljno bodova da se upiše na Sveučilište u Nanjingu.

Priča iz Turske: Nikad nije kasno za nauku, Ahmet sa 76 godina odlučio upisati fakultet

Priča iz Turske: Nikad nije kasno za nauku, Ahmet sa 76 godina odlučio upisati fakultet

No, odlučio je odbiti ponudu i nastavio s pokušajima upisa na elitni fakultet. Posljednjih godinu dana naporno se pripremao, odlazio je od kuće u osam ujutro kako bi učio u prijateljevoj čajani i vraćao se kući kasno navečer, navodi China Daily. No, nakon što je u petak saznao rezultate ispita, ostao je razočaran, piše Jutarnji.hr.

Osvojio je 428 bodova, što je niže od njegovih rezultata prethodne godine i nedovoljno za upis na većinu fakulteta, a kamoli na elitni. Rezultat ga je toliko pogodio da čak misli odustati od svojeg životnog sna.

"Ako sljedeće godine ne uspijem postići svoj cilj, možda odustanem", zaključio je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije