Najpopularnije religije u Rusiji: Iznenadit će vas utjecaj islama

Radiosarajevo.ba
Najpopularnije religije u Rusiji: Iznenadit će vas utjecaj islama
/ Foto: RIA
Tokom ovog mjeseca jedna marketinška agencija napravila je sociološko istraživanje o religioznosti ljudi u Rusiji.

Anketiranim osobama postavili su nekoliko pitanja – o najpopularnijoj religiji, nošenju odjeće i glasanju za stranku koja simbolizira vjeru...

Pokazalo se da su najpopularnije religije u Rusiji – pravoslavlje (42 posto) i islam (30 posto), dok je skoro svaka peta osoba (18 posto) odgovorila da je ateista.

Prema istraživanju, daleko iza pravoslavlja i islama slijede katoličanstvo (tri posto), starovjerstvo i protestantizam (po dva posto), budizam, judaizam, grkokatolicizam i slovenski paganizam (po jedan posto).

Više od 73 posto ispitanika ne podržava nošenje odjeće u javnim školama i predmete koji prikazuju vjerskoj pripadnosti učenika ili nastavnika.

Svaki treći anketirani (33 posto) naveo je da će podržati izbor političke stranke, nastale na osnovu pripadnosti svojoj vjeri, ako je takva stranka zvanično registrirana u Rusiji.

Prema studiji najveći broj pravoslavnih Rusa živi u Samari (57 posto), Nižnjem Novgorodu i Permu (po 53 posto), Novosibirsku (49 posto)...

Najveći broj muslimana je u Kazanju (72 posto), Krasnodaru (43 posto), Voronježu (31 posto), Jekaterinburg (29 posto), Krasnojarsku (28 posto), a u Moskvi (26 posto). 

Najveći broj ateista živi u St. Petersburg (26 posto), Voronježu i Jekaterinburgu (23 posto), Krasnojarsku (22 posto), Moskva (21 posto)...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije