Rascvjetali tulipan i dva pupoljka: Najmodernije dizajnirana evropska džamija

Radiosarajevo.ba
Rascvjetali tulipan i dva pupoljka: Najmodernije dizajnirana evropska džamija
/ Foto: googleusercontent.com
Glavna džamija-medresa Lala-Tulipan je najvažniji centar za muslimane uralske Republike Baškortostan u Rusiji.

Nalazi se u Ufi, glavnom gradu Baškortostana, petom najvećem ruskom gradu. Lala-Tulipan džamija izgrađena je u periodu od 1989. do 1998. godine prilozima vjernika i uz podršku Vlade Baškortostana.

Ova džamija privlači pažnju neobičnim izgledom. Oblik i boja središnje građevine podsjećaju na rascvjetali tulipan (turski: lâle), a minareti na dva pupoljka. Na to ukazuje i ime džamije Lala-Tulipan.

Ovaj oblik nije slučajno izabran. Tulipan je od davnina simbol turanskih naroda. Prema baškirskoj legendi, u pupoljku tulipana nalazi se sreća. 

Lala-Tulipan može primiti do hiljadu vjernika, a njeni minareti, visoki 53 metra, treći su po visini u Rusiji – nakon minareta džamije Srca Čečenije u Groznom (62 m) i džamije Kul-Šarif u Kazanju (57 m).

Ulaz u džamiju nalazi se na trećem spratu, gdje se nalaze predvorje i glavni prostor za klanjanje (300 mjesta) s balkonom za žene (200 mjesta). 

Prostor za klanjanje uređen je u orijentalnom stilu, pri čemu cvjetni ukras na zidovima i vitraja simboliziraju cvijeće rajskog drveća. Zidovi džamije su obloženi mramorom, a u dvorani su kristalni lusteri.

Godine 2001. džamiju je posjetio ruski predsjednik Vladimir Putin i sastao se s muslimanskim vjerskim vođama na čelu s Vrhovnim muftijom Talgatom Tadzhuddinom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije