Najnovije informacije o napadu na Siriju i Irak: Bombarderi poletjeli čak iz SAD

2
Radiosarajevo.ba
Najnovije informacije o napadu na Siriju i Irak: Bombarderi poletjeli čak iz SAD
Foto: Jutarnji list / SAD pokrenule napade na ciljeve u Iraku i Siriji

SAD je započeo zračne napade na skupine koje podržava Iran u Siriji i Iraku, nakon napada dronom na vojnu bazu u Jordanu u kojem su ubijena tri američka vojnika, a deseci su ozlijeđeni, rekla su dva američka dužnosnika za CBS News, kako prenosi BBC.

SAD su pokrenule su napad odmazde na desetke lokacija u Iraku i Siriji koje koriste milicije koje podržavaju Iran, potvrdili su dužnosnici za agenciju AP, kako prenosi The Guardian.

Početni udari zrakoplova bespilotnih letjelica pogodili su zapovjedništvo i kontrolu, skladište streljiva i druge objekte, navodi AP.

Napad na Baščaršiji: Žena spriječila džeparoša dok je pozirala za fotografiju

Napad na Baščaršiji: Žena spriječila džeparoša dok je pozirala za fotografiju

Središnje američko vojno zapovjedništvo (CENTCOM) potvrdilo je da su večeras u Iraku i Siriji američke snage izvele udare ciljajući IRGC-QF (Iranska revolucionarna garda-snage Quds) i pridružene skupine.

"Pogođeno je 85 meta pogođeno s više od 125 preciznih streljiva. Udarne snage činili su brojni zrakoplovi, uključujući bombardere dugog dometa koji su letjeli iz Sjedinjenih Država".

Amerikanci su upravo pokrenuli niz udara na ciljeve u Iraku i Siriji

Amerikanci su upravo pokrenuli niz udara na ciljeve u Iraku i Siriji

Mete su uključivale operativne zapovjedne centre i centre nadzora, obavještajne centre, rakete i projektile, skladišta s bespilotnim letjelicama, logistiku i objekte opskrbnog lanca streljiva za milicijske skupine.

Američki dužnosnici rekli su agenciji Reuters da su napadi bili usmjereni na objekte povezane s iranskom Revolucionarnom gardom i milicijama koje ona podržava.

U tri runde zračnih napada gađani su položaji iranske milicije u dijelovima Deir ez-Zora u istočnoj Siriji, prema Sirijskom opservatoriju za ljudska prava. Ova organizacija navodi da je bilo žrtava, kako prenosi NBC.

Sirijski državni mediji izvijestili su da je "američka agresija" na mete u pustinjskim područjima zemlje i sirijskoj i iračkoj granici rezultirala brojnim žrtvama i ozljedama.

[twitter]https://publish.twitter.com/[/twitter]

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije