Najnovija informacija: Pronađen Aleksej Navalni

0
Radiosarajevo.ba
Najnovija informacija: Pronađen Aleksej Navalni
Foto: Denis Kaminev / Aleksej Navalni

Kritičar Kremlja Aleksej Navaljni je pronađen u kaznenoj koloniji u Sibiru, izjavio je njegov tim, dva tjedna nakon što su izgubili kontakt s njim.

"Pronašli smo Alekseja", rekla je njegova glasnogovornica Kira Jarmiš u izjavi na X, nekadašnjem Twitteru. "Sada se nalazi u IK-3 naselju Harp u autonomnom okrugu Jamalo-Nenecki."

Rekla je da je Navaljnijev advokat posjetio njega ranije u ponedjeljak i da je zatvorenik-aktivist "u dobrom stanju".

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Navaljnijevi advokati su rekli 11. decembra da su izgubili kontakt s njim. Do tada je bio zatvoren u kaznenoj koloniji oko 150 milja istočno od Moskve.

Navaljni "nikada nije bio skrivan tako dugo", rekao je njegov tim nakon što nije bio prisutan na dva zakazana sudska saslušanja prošle sedmice. Upozorili su da je bio u lošem zdravstvenom stanju prije nestanka nakon što mu je bilo "uskraćeno hrane" i držan u "ćeliji za kažnjavanje bez ventilacije".

Njegov nestanak, koji se dogodio samo nekoliko dana nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin najavio da će se ponovno kandidirati na izborima u martu 2024., izazvao je zabrinutost za njegovo zdravlje i sigurnost.

Ivan Ždanov, direktor Navaljnijevog zaklade protiv korupcije, rekao je da je kaznena kolonija IK-3 u Harpu gdje se Navalnij sada nalazi, poznata kao "Polarni vuk", "jedna od najsjevernijih i najudaljenijih kolonija".

"Uvjeti tamo su teški, s posebnim režimom u zoni permafrosta. Vrlo je teško doći tamo, a nema ni sustava dostave pisama", napisao je Ždanov na X.

Ždanov je rekao da Navaljnov advokat nije odmah bio dopušten u kaznenu koloniju.

"Izgleda da je kolonija bila unaprijed pripremljena za njegov dolazak. Načelnik Federalne uprave za izvršenje kazne, Arkadij Gostev, bio je tamo u aprilu, i možda su tada odlučili premjestiti Alekseja tamo", dodao je.

Harp je gotovo 2.000 milja udaljen od Moskve, gdje je Navaljni prethodno bio zatvoren, piše CNN

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije