Najmanje 127 novinara u 31 državi umrlo je od posljedica zaraze koronom

AA
Najmanje 127 novinara u 31 državi umrlo je od posljedica zaraze koronom
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Najmanje 127 novinara u 31 državi umrlo je od posljedica zaraze koronavirusom, navodi se u izvještaju nevladine organizacije Press Emblem Campaign (PEC).

“Medijski radnici imaju važnu ulogu u borbi protiv pandemije COVID-19. Oni su ti koji obavještavaju javnost o širenju zaraze. Mnogi ti radnici su umrli zbog nedostatka adekvatne zaštite tokom rada na terenu“, saopćio je Blaise Lempen, čelnik PEC-a čije sjedište je u švicarskoj Ženevi.

Iz PEC-a tvrde da je od 1. marta do 31. maja ove godine od posljedica zaraze koronavirusom u 31 zemlji širom svijeta umrlo najmanje 127 novinara, među kojima su dvije trećine bili aktivni na terenu.

Samo u maju prijavljeno je da je 72 novinara umrlo od posljedica COVID-19.

Latinska Amerika prednjači u svijetu sa najmanje 62 novinara koji su podlegli od posljedica zaraze, dok je u Evropi umrlo 23, u Aziji 17, Sjevernoj Americi 13 i u Africi 12 novinara.

Najviše umrlih novinara od posljedica COVID-19 je u Peruu (15), dok je u Brazilu i Meksiku umrlo po 13, a slijede Ekvador i SAD sa po 12 preminulih novinara.

PEC navodi da je izvještaj načinjen na bazi informacija koje su dostupne putem nacionalnih novinarskih udruženja, lokalnih medija i saradnika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije