Najjači uragan ikada: Irma sve pustoši, očekuje se direktan udar na Miami

Radiosarajevo.ba
Najjači uragan ikada: Irma sve pustoši, očekuje se direktan udar na Miami
Uragan Irma najsnažniji je zabilježeni uragan u historiji s udarima vjetra od 295 km/h koji se ne smanjuju već 37 sati.

Irma se približava američkom kopnu do kojeg bi trebala stići u nedjelju poslijepodne prema lokalnom vremenu i sve je više ljudi koji podliježu obaveznoj evakuaciji, prenose američki mediji.

Prema najnovijim projekcijama kretanja Miami bi se mogao naći na direktnom udaru uragana Irma, objavio je američki Nacionalni centar za uragane (NHC).


"Sve je izvjesnije da će Irma do američkog kopna stići na području južne Floride kao iznimno opasan uragan te sa sobom nositi olujno vrijeme opasno po život, koje će pogoditi veći dio države", objavili su iz NHC-a.

"Bez obzira na kojoj obali Floride živite, budite spremni na evakuaciju", upozorio je guverner Floride Rick Scott na konferenciji za medije na kojoj je objavljena obavezna evakuacija za stanovnike južnog dijela Floride.


"Ovo nije oluja kod koje možete sjediti i čekati da prođe. Ne morate se voziti hiljadama kilometara i napuštati državu da biste bili sigurni. Dovoljno je da odete u skloništa", poručio je Scott.


Evakuacija je od subote obavezna i za stanovnike na atlantskoj obali u saveznoj državi Georgia.


Na karipskom otočju već je poginulo 13 osoba. Sve je snažniji i uragan Jose, koji se trenutačno nalazi na oko 800 kilometara istočno od Malih Antila, ojačao je do kategorije 3, objavio je NHC.

Zabilježeni su maksimalni udari vjetra od gotovo 200 kilometara na sat, a iz NHC-a javljaju kako je moguće da će Jose postati još snažniji u sljedećih 24 do 36 sati.


Jose se kreće prema Karibima, a prema sadašnjem modelu kretanja trebao bi skrenuti sjeverno od Portorika. Barbuda, otok koji je uništen u naletu uragana Irme, mogao bi se naći i na udaru Josea te se nalazi u stanju pripravnosti.


Prema službenim informacijama, otok Sveti Martin također je gotovo u potpunosti uništen od uragana Irma, a strahuje se da će broj mrtvih biti mnogo veći od šest, koliko je potvrđenih smrti na više otoka koje je pogodila oluja.


Trenutno je Irma na ovaj ili onaj način pogodila oko 1,2 miliona ljudi, a iz Crvenog križa kažu da bi ta brojka mogla ići i više od 25 miliona.

 Looks like it's not just water that's running low #HurricaneIrma pic.twitter.com/W4ue5qXwJE

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije