Uragan Irma ruši i ubija: Poginulo najmanje devet ljudi, raste broj žrtava

Radiosarajevo.ba
Uragan Irma ruši i ubija: Poginulo najmanje devet ljudi, raste broj žrtava
Najmanje devet osoba poginulo je od posljedica razornog uragana Irma koji pustoši jedan po jedan otok na Karibima, javio je CNN.

Francusko ministarstvo za prekomorska područja potvrdilo je kako je poginulo najmanje osam osoba, a dvije su teško povrijeđene na otocima Sveti Martin i Sveti Bartolomej koje je poharao uragan Irma.

Na zahvaćenim otocima uništena je gotovo kompletna infrastruktura, a materijalna šteta je ogromna. 


Za karipske otoke nema predaha, jer će ih za vikend pogoditi novi uragan Jose, koji sve više jača u Atlantskom okeanu.


Većina stanovnika Portorika nema struje, a desetine hiljada ljudi su bez vode. Uragan bi se trebao kretati sjeverno od Dominikanske Republike i Haitija i premještati se prema južnim Bahamima. Premijer Bahama Hubert Minnis izjavio je kako se evakuiraju stanovnici šest otoka.


"To je najveća evakuacija u historiji Bahama", dodao je Minnis.

Više od 90 posto otoka Barbuda potpuno je uništeno! Gotovo da nema kuće ili zgrade koja nije oštećena. Prekinute su sve komunikacije, ne radi ni radioveza. Došlo je do totalnog uništenja Barbude.

Na Barbudi je poginulo dvogodišnje dijete. Majka je s djetetom pokušala pobjeći iz urušene zgrade, no nije uspjela i dijete je stradalo. Jedna osoba poginula je na Angvili, a šest ih je poginulo na otoku Sveti Martin.


"Otok je u cjelini uništen, ovo je nešto što nisam vidio nikad prije", rekao je voditelj Crvenog krsta za Antigvu i Barbudu Michael Joseph, piše Guardian.


"Uništena je kompletna infrastruktura otoka i trebat će mjeseci, a za neke dijelove i godine, da se sve ponovo obnovi", dodao je Joseph.


Uništen je i otok Sveti Martin. Materijalna šteta, za koju se u ovom trenutku može reći da je ogromna, bit će poznata tek naknadno.

These are the first images from Barbuda after Hurricane #Irma's direct hit earlier today -- the strongest landfall in Atlantic history. pic.twitter.com/LTM2ql7SFf

1 dead in #PuertoRico as #HurricaneIrma sustains 185mph gusts – reports https://t.co/3367nMTl0Z pic.twitter.com/K27HRsVsl5


Prekinute su sve komunikacije, ne radi ni radioveza. Američke vlasti uveliko provode evakuaciju Floride.


Narod u panici kupuje vodu, konzerve, prirodni gas u bocama, baterije, hranu i druge potrepštine i bježi prema sjeveru zemlje.


Neke američke kompanije drastično su podignule cijene karata. Tako je od Miamija do Atlante u jednom momentu cijena avionske karte dostigla vrtoglavih 3.600 dolara.

Uragan bi trebao proći kraj Floride u nedjelju. Naređene su obavezne evakuacije.


Dvije osobe su poginule, a dvije su teško ozlijeđene na na otocima Sveti Martin i Sveti Bartolomej koje je poharao uragan Irma. Za sada je potvrđena smrt jedne osobe na Portoriku.


U međuvremenu oformila su se dva nova uragana na otvorenom Atlantiku: Jose - koji se nalazi jugoistočno od Irme i Katia - koja se formirala u Meksičkom zaljevu.

.@Space_Station cameras captured another dramatic view of #HurricaneIrma as it made landfall in the Caribbean today: https://t.co/JfROY8piT5 pic.twitter.com/M1rPBoB8UO

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije