Dok Irma pustoši Karibe, spremaju se dva nova uragana

Radiosarajevo.ba
Dok Irma pustoši Karibe, spremaju se dva nova uragana
Dok najrazorniji uragan do sada Irma pustoši otok po otok u Karibima i ubija ljude, novi uragan prati je u stopu.

Riječ je o tropskoj oluji Jose, koja je u četvrtak ujutro prerasla u uragan. S druge strane, uragan Katia, koja se nalazi u jugozapadnom dijelu Meksičkog zaljeva, sve više jača.

Uragan Jose trenutno se nalazi nalazi se na oko 1.000 kilometara od Malih Antila.

Tropska depresija 13 formirala se u utorak poslijepodne u jugozapadnom dijelu Meksičkog zaljeva, potom je prerasla u uragan, a nazvana je Katia. Ovaj uragan donijet će velike padavine istočnom dijelu Meksika.

Meteorolozi pomno prate da li će uragan Jose pogoditi Leewardove otoke samo nekoliko dana nakon Irme.

uragan-jose-putanja.jpg - undefined

Foto: AccuWeather

Uragan Jose trenutno se nalazi u toplim vodama, koje pogoduju jačanju uragana, jer je kroz iste vode prošla i Irma prije nego je dosegla najjaču, petu kategoriju uragana.


Sjeverni dio Leewardovih otoka na riziku je da bude poplavljen”, upozorava meterolog Rob Miller koji radi na AccuWeatheru.


“U najmanju ruku još jedan uragan će pogoditi ovo područje”, dodao je.

Nakon Leewardovih otoka, Jose će vjerovatno skrenuti prema otvorenom Atlantskom okeanu što bi moglo ugroziti brodove i transportne linije na okeanu.

uragan-katia-putanja.jpg - undefined

Foto: AccuWeather

Uragan Katia će sigurno ojačati, ali neće se mnogo kretati i trebao bi ostati unutar Meksičkog zaljeva. Veliko područje suhog zraka iznad Teksasa i Luizijane će zadržati uragan Katiju podalje od područja koje je pogodio uragan Harvey”, procjenjuje stručnjak za uragane iz AccuWeathera Dan Kottlowski, prenosi AccuWeather.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije