Najdraži bin Ladenov sin: Hamza ostao bez državljanstva

Anadolija
Najdraži bin Ladenov sin: Hamza ostao bez državljanstva
Vlasti Saudijske Arabije oduzele su državljanstvo Hamzi bin Ladenu, "najdražem sinu Osame bin Ladena", nekadašnjeg vođe Al-Qaede, koji je ubijen 2011. godine.

Saudijski dnevnik Okaz u petak je objavio da je odluka izdata kraljevskim dekretom u novembru prošle godine, ali da tada nije objavljena u javnosti. Saudijske vlasti još uvijek se nisu oglasile povodom medijskih navoda.

Zanimljivo, Sjedinjene Američke Države su u četvrtak ponudile milion dolara za informacije o tome gdje se nalazi Hamza bin Laden, kojeg američki State Department opisuje kao lidera terorističke organizacije Al-Qaeda.

Prema tvrdnjama State Departmenta, Hamza je objavio nekoliko poruka na internetu u kojima poziva na napade na zapadne ciljeve i obećava da će osvetiti ubistvo svog oca od strane američkih snaga u Pakistanu 2011. godine.

Osama bin Laden optužen je da je organizirao  napade na Svjetski trgovački centar u New Yorku i Pentagon u Washingtonu 11. septembra 2001. godine. Tog dana ubijeno je skoro 3.000 ljudi, a stradali su građani 77 različitih zemalja. Američke vlasti su 2017. godine Hamzu bin Ladena označile kao "globalnog teroristu".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije