Sin Osame bin Ladena uznemirio svijet: Osvetite smrt mog oca i napadnite SAD

Radiosarajevo.ba
Sin Osame bin Ladena uznemirio svijet: Osvetite smrt mog oca i napadnite SAD
Hamza bin Laden, sin jednog od najpoznatijih terorista svih vremena Osame bin Ladena, pozvao je džihadiste širom svijeta da terorističkim napadima na SAD osvete smrt njegovog oca.

U dugom govoru on je nahvalio svog oca kao "junaka muslimana širom svijeta, koji je promijenio duh džihada", a također je nahvalio i talibane u Afganistanu, ali nije spominjao tzv. IS, s kojim se Al-Qaeda rastala nakon borbi za prevlast, prenosi Daily Mail.

"Pozivam muslimane da se osvete Amerikancima, ubicama Šeika, posebno onima koji su učestvovali u tom odvratnom zločinu", rekao je Hamza bin Laden u audiosnimci objavljenoj na propagandnim kanalima Al-Qaede.

Hamza je pozvao džihadiste da "oslobode svoje zemlje od križarske vlasti" i uspostave šerijatski zakon. Izjavio je da poziva "potlačene muslimanske mase da ustanu protiv tlačenja i tiranije i pobune se protiv Amerike", objavio je Long War Journal.

Jean-Marc Rickli iz Centra za sigurnosnu politiku u Ženevi pojasnio je da je izjava "objavljena u pravo vrijeme, jer Al-Qaeda želi privući bivše borce IS-a, koji proživljava najveće gubitke".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije