Naglo skočio broj zaraženih: Čak i Šveđani razmišljaju o uvođenju mjera

0
Radiosarajevo.ba
Naglo skočio broj zaraženih: Čak i Šveđani razmišljaju o uvođenju mjera
Foto: EPA-EFE / Štokholm

Švedska se od početka pandemije oslanja na ličnu odgovornost svakog građana u borbi protiv korone. Čak i kada su pljuštale kritike na njihov račun jer su imali veći broj umrlih u odnosu na susjedstvo, funkcioneri Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) smatrali su njihov model održivim.

Zaraze su ljetos znatno pale, pa je Švedska do sada izbjegla nagli rast novozaraženih s kakvim se suočavaju Španija, Francuska i Velika Britanija. No to stanje nije dugo trajalo jer je u proteklih pet dana broj novozaraženih naglo skočio na 1.200, a umrlo je još pet osoba, prenose agencije. 

Iz Agencije za javno zdravstvo kažu da ovaj porast ne mogu objasniti samo povećanim brojem testiranja. Vodeći švedski epidemiolog i autor kritiziranog modela ocijenio je da je broj novih slučajeva i umrlih zapravo vrlo nizak.

"Raste prosječan broj novozaraženih, no to se zasada nije odrazilo na zdravstveni sistem. Ali ne možemo isključiti uvođenje novih mjera u glavnom gradu. Razgovaramo sa Stockholmom o tome treba li uvesti nove mjere za smanjenje širenja zaraze. Što će se točno dogoditi, o tome ćemo razgovarati u idućih pet dana", rekao je Anders Tegnell.

Švedska je imala 5.870 smrti od početka pandemije, što je daleko više po glavi stanovnika nego u susjednim nordijskim zemljama, ali je također imala manji broj od Italije i Španije koje su odabrale izolaciju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije