Švedski model borbe protiv korone sada hvali i WHO

Radiosarajevo.ba
Švedski model borbe protiv korone sada hvali i WHO
Foto: EPA-EFE / Ilustracija/Švedska

Najmanji udio pozitivnih u rekordnom broju testiranih osoba od početka pandemije zabilježen je u Švedskoj prošle tjedna, kada je koronavirus potvrđen kod samo 1,2 posto testiranih, objavio je Zavod za javno zdravstvo Švedske, dok u drugim zemljama širom Europe raste broj dnevno zaraženih.

Švedska nije uvela karantenu, već se fokusirala na osobnu odgovornost građana, fizički razmak i pojačanu higijenu kao sredstva za usporavanje pandemije, umjesto pokušaja eliminiranja virusa.

Isprva je strategija oštro kritizirana zbog komparativno većeg broja umrlih proljetos, ali u posljednje vrijeme dužnosnici WHO-a (Svjetska zdravstvena organizacija) hvale švedsku strategiju kao održiv model.

“Cilj našeg pristupa je da sami ljudi shvate potrebu pridržavanja preporuka i smjernica koje su na snazi”, kazao je na konferenciji za novinare Johan Carlson, direktor švedske agencije za javno zdravstvo.

Dok brojne zemlje mijenjaju pravila i restrikcije, Carlson navodi da su švedske smjernice kreirane za duže razdoblje i tako da budu razumljive.

“Ne postoje drugi trikovi prije no što budu dostupne medicinske mjere, prvenstveno cjepiva. Švedsko stanovništvo je to uzelo k srcu”, rekao je Carlson.

U Švedskoj je umrlo više od 5.800 zaraženih, puno više po glavi stanovnika nego u susjednim nordijskim zemljama, ali manje nego, primjerice, u Italiji, Španjolskoj i Velikoj Britaniji.

Broj dnevno umrlih, hospitaliziranih i novozaraženih nizak je, dok je u zemljama poput Španjolske i Francuske iznimno porastao broj zaraženih nakon ukidanja karantene.

Švedska je prošle sedmice provela više od 120.000 testiranja na koronavirus, a samo je nešto više od 1.300 testova bilo pozitivno, što je znatno manje od 19 posto pozitivnih testova u nekim proljetnim tjednima.

Sada Švedska ima najmanju stopu zaraze koronavirusom u Skandinaviji.

“Naša je strategija dosljedna i održiva. Vjerojatno imamo manji rizik širenja nego u drugim zemljama”, rekao je Jonas Ludvigsson, profesor epidemiologije s instituta Karolinska.

Dodao je da je Švedska vjerojatno postigla veću razinu imuniteta u populaciji od većine zemalja. “Mislim da sada imamo puno koristi od toga”, rekao je.

Ipak, švedski pristup ima i kritičare. U uvodniku švedskih novina Dagens Nyheter navodi se kako je sve veći broj poklonika švedske strategije zaboravio velik broj umrlih.

“Čini se da je neke brojeve potrebne ponoviti. U Švedskoj je umrlo 5.837 osoba od koronavirusa, pet puta više nego u Danskoj”, navodi list.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije