Uznemirenost, stres i strah: Naglo porastao broj gojaznih zbog pandemije

Radiosarajevo.ba
Uznemirenost, stres i strah: Naglo porastao broj gojaznih zbog pandemije
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

U Italiji je tokom blokade zbog pandemije novog soja koronavirusa, najduže u Evropi, došlo do naglog rasta broja gojaznih osoba, pokazalo je istraživanje.

Ovo je izazvalo zabrinutost kardiologa i drugih zdravstvenih stručnjaka.

U izvještaju italijanskih naučnika koji je objavljen u Evropskom časopisu za kliničku ishranu ističe se da bi trebalo podstaći ljude s prekomjernom težinom da se vrate zdravoj ishrani i redovnim fizičkim aktivnosima kako bi izgubili kilograme dobijene tokom restriktivnih mjera uvedenih u borbi protiv COVID-19.

Navedeno je da su uznemirenost, stres i strah da neće biti dovoljno hrane tokom restriktivnih mjera uzrok loše ishrane ljudi, kao i da su tromjesečna blokada i fizička neaktivnost doprinijeli rastu broja gojaznih osoba.

Italija, jedna od najteže pogođenih zemalja pandemijom, prva je u Evropi početkom marta uvela mjere općeg karantina u cilju spriječavanja širenja COVID-19, a iz blokade je izašla postepenim popuštanjem mjera poslije oko tri mjeseca, javlja Tanjug.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije