Deset zemalja koje slave debljinu: Što veća žena, to je veća njena ljepota

Radiosarajevo.ba
Deset zemalja koje slave debljinu: Što veća žena, to je veća njena ljepota
Foto: Twitter / Ilustracija

Pretilost je dosegnula razmjere epidemije u gotovo cijelom svijetu, a studija koju su proveli naučnici s Imperial College London potvrdila je kako je broj gojaznih osoba i dalje u porastu te da je potrebno poduzeti hitne korake prevencije. Kako oni predviđaju, ako se aktuelni trend nastavi, do 2025. godine svaka peta osoba će biti pretila.

Prema trenutnim podacima, najviše pretilih živi u Kini i SAD-u, a zabrinjavajući su i podaci koji se odnose na BiH. Najviše zabrinjava podatak da je pretilost sve veći problem i među djecom.

Na to su početkom godine na 2. Kongresu za debljinu upozorili i hrvatski te bosanskohercegovački stručnjaci istaknuvši kako je svako treće dijete u ove dvije zemlje pretilo.

Unatoč brojnim zdravstvenim problemima koje višak kilograma nosi sa sobom, još uvijek postoje zemlje koje na debljinu gledaju kao na znak sreće, blagostanja, zdravlja i ljepote. Posebno kada su pretile osobe ženskog spola.

Tonga

Kraljevina Tonga je pacifička otočna država vrijedi pravilo "Što veća žena, to je veća njena ljepota". Ovo uvriježeno vjerovanje u kombinaciji s nezdravom prehranom rezultiralo je zabrinjavajućim brojkama pa je još 2004. godine Sjevernoameričko udruženje za proučavanje pretilosti objavilo zabrinjavajuće podatke prema kojima je čak 100 hiljada, od svega 114 hiljada ondašnjih stanovnika, pretilo.

Kuvajt

U ovoj zemlji kardiovaskularne bolesti su vodeći uzrok smrti, a to ne čudi kada se usporedi s podatkom da je tamo čak pretilo 52 posto ženskih osoba starijih od 15 godina.

Historijski gledano, u Kuvajtu se debljina nagrađivala te je bila znak zdravlja i blagostanja, a to vjerovanje se održalo sve do danas. Zato je vježbanje, posebno kod žena, i dalje tabu, a na punašne dame se gleda gotovo kao na "kućni ukras" - što je žena veća, to je kuća bogatija.

Fidži

Dok su se čelnici ove zemlje trudili povezati nekad izolirani otok s ostatkom svijeta, Fidži je nesvjesno unosio novu, kalorijama (pre)bogatu hranu u svoju prehranu. Običaji ove države u južnom Tihom okeanu vrte se oko davanja hrane kao znaka prosperiteta, a sve to, u kombinaciji s nedovoljnom edukacijom, dovelo je do problema s kilogramima kod mnogih stanovnika ovog otoka.

Također, žene s viškom kilograma tamo su se smatrale zdravi, bogatim, ali i osobito plodnim.

Jamajka

Gotovo 65 posto stanovnika Jamajke je pretilo, a istraživanje iz 90-ih je pokazalo kako se u ovom narodu vitkost povezuje s tugom, dok je višak kilograma znak sreće, ljubaznosti, pa čak i socijalne harmonije.

Štaviše, zanimljivo je da su na Jamajci navodno posebno popularne tablete koje ženama pomažu dobiti kilograme.

Samoa

Otočna država koja se nalazi otprilike na pola puta između Havaja i Novog Zelanda još je jedna na popisu onih koje ne vide razlog za borbu protiv viška kilograma.

Iako stručnjaci vjeruju kako ondašnji stanovnici imaju genetske predispozicije za pohranjivanje dodatnih kalorija u masnom tkivu, što rezultira viškom kilograma, debljina je kod njih odavno prihvaćena kao norma. No, kada je nakon Drugog svjetskog rata prerađena hrana našla put i do Samoe, zabilježen je još veći problem stanovništva s pretilošću.

Južna Afrika

Zbog problema s AIDS-om i brojnih drugih bolesti, ovdje se gubitak kilograma i dalje povezuje s lošim zdravljem te se negativno gleda na mršavost. Stoljećima je debljina znak bogatstva, pa ne čudi što se pretile žene i dalje favoriziraju.

Afganistan

Stoljećima su plave afganistanske žene bile cijenjenje zbog svog kontrasta s ostatkom okruženja. Osim toga, među ovim nomadima vjeruje se kako je ženska debljina povezana s većom plodnošću, a bucmasto lice je osobito poželjno.

Tahiti

Francuski polinezijski otok Tahiti bio je dom zavičajne prakse "haaporija", što u prijevodu doslovno znači "nahraniti". Riječ je o ceremoniji prilikom koje bi se mlade žene našminkale, a potom predstavljale "inspekciji" za procjenu ljepote i plodnosti.

Slavljene pretilosti ovdje je i dalje prisutno te su poželjna zaobljena ženska tijela i lica. Višak kilograma koji mnogi stanovnici imaju mogu zahvaliti i prehrani bogatoj ugljikohidratima te redovnom ispijanju kokosovog mlijeka.

Nauru

Republika Nauru je otočna država u Tihom okeanu nedaleko od ekvatora. No, ona je poznata i po najvećoj stopi dijabetesa u svijetu. Naime, ovdje je dijabetes zabilježen kod čak 31 posto stanovništva, ali to ih nije spriječilo da i dalje cijene pretilost.

Osim tog vjerovanja, višak kilograma mogu zahvaliti i činjenici da je otok bogat fosfatom zbog čega je zabranjen većih uzgoj namirnica pa se one uglavnom uvoze. Sve ovo rezultiralo je time da stanovništvo najviše kupuje i konzumira jeftine, ali i nezdrave namirnice koje stižu s Novog Zelanda ili Australije.

Mauritanija

Mauretanija je država u zapadnoj Africi na obali Atlantskog oceana, a i ovdje je ženska pretilost sinonim za ljepotu i bogatstvo. Zato i danas mlade djevojke svakodnevno konzumiraju velike količine devinog mlijeka, a one koje se ne mogu udebljati rutinski uzimaju antihistaminike i steroide da izazovu apetit. Također, vježbanje je omraženo, a bračni parovi se često razvode ako žene nakon rođenja djeteta ne uspiju zadržati višak kilograma, piše Toptenz.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije