COVID-19 / Na Vanuatuu zabilježen prvi slučaj korone

11. 11. 2020. u 08:08:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Otočje Vanuatu, jedan od rijetkih dijelova svijeta koji je sve do sada bio pošteđen pandemije, prijavilo je prvi slučaj zaraze koronavirusom.

Ovu informaciju saopćile su u srijedu zdravstvene vlasti. 

Ministarstvo zdravstva objavilo je da je 23-godišnji muškarac, koji se nedavno vratio iz Sjedinjenih Američkih Država, u utorak na testu bio pozitivan na COVID-19 dok je bio u karantinu. 

Za slučaj otkriven tokom karantina smatra se da nije lokalni nego da je došao izvana, ističe ministarstvo u saopćenju, dodajući da je uvelo mjere radi suzbijanja širenja virusa. 

Muškarac koji je došao iz zemlje visokog rizika na letu za to otočje u južnom Pacifiku preventivno je izoliran od drugih putnika.

Odmah nakon dolaska poštovao je sve mjere društvenog distanciranja, a trenutačno se utvrđuje s kim je sve bio u kontaktu.

Vanuatu je u martu zatvorio granice ne bi li se zaštitio od pandemije i tek je nedavno odobrio strogo kontrolirane povratke u domovinu.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA