Na ulicama 100.000 ljudi, policija masovno hapsi demonstrante

0
Anadolija
Na ulicama 100.000 ljudi, policija masovno hapsi demonstrante
Foto: EPA-EFE / S jučerašnjeg protesta

Desetine hiljada demonstranata, nezadovoljnih rezultatima predsjedničkih izbora u Bjelorusiji i danas su protestovali širom zemlje. 

Putem društvenih mreža upućen je poziv za blokadu predsjedničke palate i Vrhovnog suda u glavnom gradu Minsku i održavanje demonstracija širom zemlje.

Poduzete su opsežne sigurnosne mjere zbog nedozvoljenih protesta.

U gužvi u Minsku bilo je oko 100.000 ljudi, rekao je Ales Bialiatski, šef organizacije za ljudska prava Viasna. Rekao je da je na desetine demonstranata uhapšeno u Minsku i Grodnu.

Stotine vojnika blokiralo je centar Minska, raspoređujući vodene topove i oklopne transportere i podižući blokade od bodljikave žice. Protesti su se održali i u nekoliko drugih gradova, uključujući Brest i Grodno.

Policija je intervenisala u nekim gradovima. U Brestu je upotrijebila i suzavac.

Protesti u Bjelorusiji počeli su nakon što je saopćeno da je na predsjedničkim izborima održanim 9. augusta pobijedio aktuelni predsjednik zemlje Aleksandar Lukašenko. Mnogi su izrazili nezadovoljstvo ovim rezultatom, optužujući vlasti za namještanje izbora. Demonstranti zahtijevaju nove izbore i ustavnu promjenu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije