Putin: Spreman sam poslati policiju u Bjelorusiju ukoliko protesti postanu nasilni

Fena
Putin: Spreman sam poslati policiju u Bjelorusiju ukoliko protesti postanu nasilni
Foto: Tass / Lukašenko i Putin

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je kako je spreman da pošalje policiju u Bjelorusiju ukoliko protesti u toj zemlji postanu nasilni, ali je dodao u intervjuu emitiranom u četvrtak da trenutno nema potrebe za tim i izrazio je nadu u stabiliziranje situacije u susjednoj zemlji.

Bjeloruski predsjednik koji vlada zemljom već 26 godina, Aleksandar Lukašenko, suočava se s višesedmičnim protestima protiv njegovog reizbora na šesti mandat na izborima održanim 9. augusta, za koje opozicija tvrdi da su bili namješteni.

Putin je izjavio ruskoj državnoj televiziji da je Lukašenko zatražio od njega da pripremi ruski policijski kontingent koji bi bio poslan u Bjelorusiju ukoliko to bude neophodno.

Kazao je da su se on i Lukašenko usuglasili da "trenutno nema potrebe za tim, i ja se nadam da je neće ni biti".

"Usuglasili smo se da je (policiju) ne koristimo dok situacija ne počne da izmiče kontroli i ekstremistički elementi ne djeluju pod krinkom političkih parola, pređu određene granice i učestvuju u banditskim aktima i počnu paliti automobile, kuće i banke ili zauzimati administrativne zgrade", kazao je ruski čelnik, prenosi Associated Press.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije