Macron: EU treba poduprijeti mirne proteste u Bjelorusiji

Radiosarajevo.ba
Macron: EU treba poduprijeti mirne proteste u Bjelorusiji
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Emmanuel Macron

Francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je Evropsku uniju da podupre mirne proteste stotina hiljada ljudi koji u Bjelorusiji traže odlazak predsjednika Aleksandra Lukašenka.

"Europska unija mora se nastaviti mobilizirati na strani stotina hiljada Bjelorusa koji mirno prosvjeduju za zaštitu svojih prava, sloboda i suvereniteta", rekao je Macron u twitu, prenose agencije. 

Tu je poruku poslao dok deseci hiljada osoba u nedjelju navečer u Minsku prosvjeduju tražeći odlazak Lukašenka koji odbija prepustiti vlast, sedam dana nakon spornih predsjedničkih izbora na kojima je odnio pobjedu.

EU je u petak dala zeleno svjetlo za sankcije protiv bjeloruskih funkcionera koji su povezani s policijskom represijom nad prosvjednicima i s izbornim prevarama.

Lukašenko (65) već četvrt stoljeća čvrstom rukom vlada tom bivšom sovjetskom republikom, s vrlo malo razumijevanja za političke neistomišljenike.

Njegova protukandidatkinja, oporbena političarka Svetlana Tihanovskaja, u petak je pozvala svoje pristaše da potpišu 'online' peticiju kojom se traži ponovno prebrojavanje glasova predsjedničkih izbora održanih prošle nedjelje, izražavajući uvjerenje da joj je na tim izborima ukradena pobjeda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije