Zvanično / Evropski parlament: Od novembra ne priznajemo Lukašenka kao predsjednika

17. 09. 2020. u 17:06:00 Fena

Shares: 16

Bjeloruski čelnik Aleksandar Lukašenko ne bi trebao biti priznat kao predsjednik države od novembra kada mu istekne mandat, saopćio je u četvrtak Evropski parlament, pozivajući Evropsku uniju da mu uvede  ekonomske sankcije.

Izražavajući većinsku podršku prodemokratskim demonstrantima u Bjelorusiji, evropski poslanici glasali su s 574 naprema 37 glasova, uz 82 suzdržanih, u korist odbacivanja zvaničnih rezultata s predsjedničkih izbora održanih 9. augusta za koje Zapad tvrdi da su namješteni.

"EU je potreban novi pristup Bjelorusiji, koji uključuje poništenje svake saradnje s Lukašenkovim režimom", izjavio je Petras Austrevicius, litvanski centristički evropski poslanik koji predvodi napore vršenja pritiska na vodeće bjeloruske zvaničnike.

Iako glasanje Evropskog parlamenta nije zakonski obavezujuće, ono nosi političku težinu i može uticati na ulaganja EU u Bjelorusiju ili na odobravanje finansijske podrške.

"Kada istekne mandat autoritarnom čelniku Aleksandru Lukašenku 5. novembra, parlament ga više neće priznavati kao predsjednika države", navodi parlament u saopćenju.

Masovni protesti od augustovskih izbora predstavljali su do sada najveću prijetnju Lukašenku i njegovim pokušajima da produži svoju 26-godišnju vladavinu, iako vlade država članica EU tek treba da reaguju uvođenjem sankcija.

Ruska podrška postala je ključna za Lukašenkov opstanak kao predsjednika, a Kremlj je optužio Zapad da podstiče revoluciju u toj zemlji, prenosi Reuters.

KOMENTARI (1)