Na protestima protiv privođenja imigranata, privedeno nekoliko demonstranata

Anadolija
Na protestima protiv privođenja imigranata, privedeno nekoliko demonstranata
U New Yorku su zbog ”građanske neposlušnosti” privedeni pojedini demonstranti koji su protestovali zbog privođenja imigranata koji su u SAD ušli ilegalnim putem, javlja Anadolu Agency (AA).

Oko 500 građana New Yorka protestvovalo je protiv akcija privođenja imigranata, koje izvode pripadnici Službe za imigracije i carinu (ICE).

Pojedini demonstranti okupljeni na trgu Washington na Manhattanu privedeni su zbog navoda da se nisu pridržavali pravila koje je odredila policija tokom protestne šetnje. Slične demonstracije su organizirane i u drugim dijelovima SAD-a.

Nakon što je američki predsjednik Donald Trump 26. januara donio niz mjera protiv ilegalnih imigracija, pokrenuta je najopsežnija akcija privođenja ilegalnih imigranata. Uredi za imigracije u New Yorku, Atlanti, Chicagu, Los Angelesu, Savannahu, Phoenixu, Sjevernoj Carolini i Južnoj Carolini potvrdili su da se akcije privođenja izvode, a zvaničnici Sekreterijata za unutrašnju sigurnost SAD-a nazvali su ih ”rutinskim mjerama”.

Iako je navedeno da su akcije usmjerene ka određenim kriminalnim radnjama, primjetno je da su prviedeni imigranti koji nisu učestvovali u njima, ali su u zemlju ušli ilegalnim putem. U Los Angelesu je privedeno 160 ljudi, a od toga samo deset je imalo krivični dosije.

Ured ICE-a u Atlanti koji nadgleda tri savezne države priveo je oko 200 imigranata.

Pretpostavlja se da u SAD-u oko 11 miliona imigranata koji u toj zemlji žive bez potrebnih dozvola.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije