Na listi i dva događaja iz BiH: Bijela kuća objavila listu terorističkih napada

Radiosarajevo.ba
Na listi i dva događaja iz BiH: Bijela kuća objavila listu terorističkih napada
Foto: Facebook / Bijela kuća
U svom posljednjem obraćanju Donald Trump je optužio medije da zataškavaju i ne izvještavaju o pojedinim terorističkim napadima.

Rekavši da mediji "nisu ni spomenuli" neke napade američki predsjednik još jednom je napao "nepoštene medije" koji, rekao je, "ne žele o tome govoriti", piše Jutarnji list.

Začuđeni predstavnici medija odmah su se obratili Trumpovom portparolu Seanu Spiceru i postavili mu pitanje "koji su to napadi o kojima se nije izvještavalo?". Portparol nije htio žuriti s odgovorom pa je samo dobacio da će tokom dana poslati cijeli popis terorističkih napada.

Što je obećao, to je i napravio. Iz Bijele kuće poslali su listu od 78 terorističkih napada u posljednje dvije godine, ali u cijeloj priči opet ostaje nejasno o kojim se to napadima nije izvještavalo. Neki napadi su izazvali više publiciteta nego drugi, ali svaki relevantni svjetski medij pokrio je više od 90 posto tih nemilih događaja. 

Zanimljivo da su se na listi našla i događaja iz BiH koje Trumpova administracija ovako opisuje:

Zvornik (BiH), april 2015.

U napadu na policijsku stanicu u BiH ubijen je jedan policajac, a dva su ostala ranjena. Napadač je vikao "Bog je velik".

Sarajevo (BiH), novembar 2015.

Osumnjičeni islamist ubio je dva policajca prije nego što se raznio.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije