Na jugu Španije nakon suše pala jaka kiša: Poplavile ulice, zatvorene škole

0
Hina
Na jugu Španije nakon suše pala jaka kiša: Poplavile ulice, zatvorene škole
Foto: Printscreen / Velike padavine

Španske vlasti iz mjera opreza zatvorile su škole, fakultete i vrtiće jer su se obilne kiše danas sručile na obalni jugoistok zemlje nakon duge suše ostavivši poplavljene podrume, potopljene automobile i zatvorene ceste.

Očekuje se da će se jake oborine nastaviti tokom ostatka dana u najteže pogođenim područjima, uključujući dijelove regija Murcije, Valencije i Andaluzije.

U gradu Cartageni hitne službe borile su se da isuše teško poplavljene ulice. Snimci lokalne televizije pokazali su da je voda gotovo u cijelosti pokrila parkirane automobile i motocikle.

Lijepe vijesti: Zabilježen nagli pad polena alergenih biljaka u zraku

Lijepe vijesti: Zabilježen nagli pad polena alergenih biljaka u zraku

Na nekim lokacijama u regiji Valencije bilo je više kiše u nekoliko dana nego sve skupa u proteklih šest mjeseci, objavila je nacionalna vremenska agencija AEMET.

Grad Ontinyent u regiji Valencije sa 130 litara po kvadratnom metru imao je rekordnu količinu padavina u jednom danu u maju u usporedbi s proteklih sto godina, dodala je agencija.

Kiša bi mogla pomoći u ublažavanju posljedica dugotrajne suše u Španiji, koja je bila na putu da ovo proljeće pretvori u najsuše koje je zabilježeno od 1961. godine, rekao je glasnogovornik AEMET-a Ruben del Campo.

Unatoč kišama, dodao je da se očekuje da će ovo proljeće ipak biti jedno od najsuših ikad zabilježenih.

Padavine su u cijeloj zemlji od oktobra 2022. do 21. maja ove godine bile 28 posto niže od prosjeka za to razdoblje, rekao je Del Campo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije