Aktivisti za prava životinja protive se izgradnji farme hobotnica u Španiji

0
AA
Aktivisti za prava životinja protive se izgradnji farme hobotnica u Španiji
Foto: Twitter / Sa ranijih protesta / Ilustracija

Aktivisti za prava životinja okupili su se u nedjelju u Madridu kako bi protestovali zbog planova za izgradnju farme hobotnica u Španiji, rekavši da u zemlji i Evropskoj uniji (EU) ne postoje odgovarajući zakoni koji bi garantovali dobrobit životinja u zatočeništvu.

Farma, koja ima za cilj uzgoj hobotnica, trebala bi biti izgrađena sljedeće godine na Kanarskim otocima, španskom arhipelagu koji se nalazi u Atlantskom okeanu.

Nekoliko desetina ljudi se okupilo kako bi izrazili zabrinutost u vezi sa projektom koji planira da zatvori tri miliona hobotnica u bazene, uprkos tome što su ova stvorenja usamljeni grabežljivci u svom prirodnom staništu.

Shrvani William posjetio školu i progovorio o Kate: "Žao mi je, ona bi voljela biti ovdje"

Shrvani William posjetio školu i progovorio o Kate: "Žao mi je, ona bi voljela biti ovdje"

"To je slično zajedničkom zatvaranju tigrova. Oni će plijeniti jedni druge i također će pokušati pobjeći zbog svoje visoke inteligencije i spretnosti", rekao je Jaime Poasada, glasnogovornik protesta koji su sazvale razne organizacije za zaštitu životinja.

Hobotnice uzgojene u zatočeništvu ponašaće se drugačije od onih u divljini, rekla je Nova Peščanova, kompanija za proizvodnju morskih plodova koja promoviše ovu farmu.

Od 2018. godine kompanija je vodila pilot projekat u istraživačkom objektu na sjeveru Španije, gdje su uspjeli uzgojiti pet generacija glavonožaca rođenih u zatočeništvu.

“Nije moguće uzgajati nijednu vrstu u Evropskoj uniji bez poštivanja njihovih uslova dobrobiti. To je standard, a naša grupa ne radi ništa osim što se pridržava smjernica i zakona” rekao je Roberto Romero, direktor multinacionalne akvakulture.

Budući da je potražnja za konzumacijom hobotnice u porastu, uzgoj hobotnica se smatra prvim korakom ka osiguravanju održive proizvodnje hrane.

Hobotnica je osnovna namirnica u mediteranskoj ishrani, posebno popularna u Španiji i Italiji, iako i jedni i drugi uvoze većinu hobotnice koju konzumiraju. Nedavno se globalna potražnja za ovom poslasticom povećala, a zemlje poput Sjedinjenih Američkih Država bilježe porast uvoza od 23 posto, dok Kina bilježi porast od 73 posto između 2016. i 2018. godine, navodi Organizacija UN-a za hranu i poljoprivredu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije