Na današnjim protestima u Mijanmaru ubijeno najmanje sedam osoba

Anadolija
Na današnjim protestima u Mijanmaru ubijeno najmanje sedam osoba
Youtube/Screenshot / Myanmar

Najmanje sedam osoba je ubijeno tokom vojnih intervencija na antipučističkim protestima koji se i danas održavaju u Mijanmaru.

Lokalni mediji i aktivisti pišu na društvenim medijima kako je mijanmarska vojska koristila bojevu municiju u namjeri da rastjera demonstrante u Yangonu i Bagu, javlja Anadolija.

U neredima do kojih je došlo u Bagu ubijene su dvije, a u Yangonu pet osoba.

Jedan od aktivista Zay Phyo za AA je kazao kako su očekivali oštre intervencije snaga sigurnosti.

”Zbog toga smo se nastojali odbraniti koliko je to bilo moguće”, istakao je Pyho.

Dodaje kako su vidjeli da je upucano još nekoliko osoba i da bi broj stradalih mogao rasti.

Mijanmarska vojska je 1. februara ove godine izvela udar i preuzela vlast u zemlji pod izgovorom da su novembarski izbori bili neregularni.

Vojska je proglasila jednogodišnje vanredno stanje i uhapsila čelnike vlade, uključujući i mijanmarsku liderku Aung San Suu Kyi. Masovni protesti protiv vojnog udara počeli su 6. februara. U nasilnim intervencijama vojske tokom protesta ubijeno je oko 90, a uhapšeno više od 1.500 demonstranata širom zemlje.

Ujedinjene nacije, Evropska unija i brojne zemlje, poput Turske, Sjedinjenih Američkih Država, Kanade i Velike Britanije najoštrije su osudili vojni udar u Mijanmaru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije