Nema kraja nasilju u Mijanmaru, traži se hitna reakcija Vijeća sigurnosti

0
Radiosarajevo.ba
Nema kraja nasilju u Mijanmaru, traži se hitna reakcija Vijeća sigurnosti
Foto: EPA-EFE / Demonistracije i protesti u Mijanmaru

Snage sigurnosti u Mijanmaru ponovo su danas upotrebile silu u razbijanju demonstracija protiv državnog udara, dan nakon što je Specijalni izaslanik UN pozvao Savet bezbjednosti (SB) da preduzme mjere za suzbijanje nasilja zbog kojeg je ove nedjelje oko 50 demonstranata poginulo.

Navodi da su novi protesti održani danas u najvećem gradu Jangonu, gdje su protiv demonstranata upotrebljene šok bombe i suzavac.

Protesta je bilo i u drugim gradovima širom zemlje gde je takođe policija na sličan način intervenisala protiv okupljanja.

Veliki protesti zbog puča svakodnevno se organizuju u mnogim gradovima Mijanmara od 1. februara, a vojne vlasti na to odgovaraju sve većom upotrebom sile i masovnim hapšenjima, piše Nova.rs

Kancelariji za ljudska prava UN saopštila je da je najmanje 18 demonstranata ubijeno u prošlu nedjelju, a 38 u srijedu, dok je više od 1.000 ljudi uhapšeno prema izvještaju nezavisnoog udruženje za pomoć političkim zatvorenicima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije