Najmasovnije demonstracije protiv vojne uprave u Mijanmaru

0
Radiosarajevo.ba
Najmasovnije demonstracije protiv vojne uprave u Mijanmaru
Foto: EPA-EFE / Myamar_Protest

Stotine hiljada ljudi učestvuju danas u najmasovnijim demonstracijama protiv vojne uprave u Mijanmaru do sada.

Firme su zatvorene, a zaposleni su se uključili u generalni štrajk uprkos saopštenju vojske da demonstranti rizikuju svoje živote dolaskom na proteste.  Uprkos prijetnjama, hiljade građana izašlo je u ponedjeljak ujutro na ulice kako bi učestvovali u u mijanmarskoj proljetnoj revoluciji 22222 (referenca na datum 22.2.2022.; usporedba s protivvojnim demonstracijama 8.8.1988).

Protivnici vojnog puča zahtijevaju okončanje vojne vladavine i puštanje Aung San Suu Kyi na slobodu. Udruženje za pomoć političkim zatvorenicima Burma (AAPPB) saopćila je kako je do sada uhapšeno najmanje 640 osoba.

Myamar_Protest - undefined

Foto: EPA-EFE: Myamar_Protest

Policija je rastjerala okupljene u glavnom gradu, a na ulicama je i vodeni top, izvještava je AFP.

U Mijanmaru sedmicama traju protesti od kada vojska 1. februara smijenila civilnu upravu i preuzela vlast u zemlji.

Myamar_Protest - undefined

Foto: EPA-EFE: Myamar_Protest

Lider administracije Aung San Suu Kyi je u kućnom pritvoru i optužena je za nelegalno pojedovanje voki-tokija i kršenje Nacionalnog zakona o katastrofama.

Upozorenje koje je vojska objavila uslijedilo je nakon što su najmanje dvije osobe ubijene tokom jučerašnjih protesta, što je bilo najgore nasilje od početka demonstracija.

Reporteri koji izvještavaju iz Mjanmara na društvenim mrežama pišu kako se na ulicama mogu vidjeti vojnici iz lakih pješačkih divizija, pripadnici elitnih protupobunjeničkih divizija koji slušaju izravne narede vrhovnog komandanta vojske Min Aung Hlainga. Poznati su po brutalnom slamanju demonstracija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije