Amnesty International: Mijanmarska vojska u ubilačkom pohodu

1
Fena
Amnesty International: Mijanmarska vojska u ubilačkom pohodu

Mijanmarska vojska koristi smrtonosne taktike i arsenal oružja koje se upotrebljava na ratištu kako bi izvela “ubilački pohod” na mirne demonstrante koji se protive vojnom udaru 1. februara, rečeno je iz Amnesty Internationala nakon što su analizirani video snimci i fotografije sa masovnih protesta.

Kolekcija od 55 snimaka nudi dokaz za “sistematsko i smišljeno ubijanje”, naveo je Amnesty u izvještaju, pozivajući Vijeće sigurnosti UN i međunarodnu zajednicu da zaustave nasilje.

Mijanmar vojska na ulici.jpg - undefined

Foto: EPA-EFE: Mijanmar vojska na ulici

Ove taktike mijanmarske vojske nisu nove ali njihovi ubilački pohodi nikada prije nisu snimani uživo da ih svijet vidi”, kazala je Joanne Mariner, direktorica odjela za odgovor na krize u Amnesty Internationalu, prenosi Al Jazeera.

Laboratorij ove organizacije provjerio je više od 50 video snimaka obračuna sa demonstrantima i utvrdio da snage sigurnosti “provode planirane, sistematske strategije uključujući upotrebu smrtonosne sile”.

Mnoga dokumentovana ubistva su ‘vansudske’ egzekucije”, rečeno je.

Snimci pokazuju kako su vojnici “naoružani oružjem koje jedino odgovara bitkama na ratištu, ne policijskim akcijama”, navodi se u izvještaju.

U srijedu su policajci koji su pobjegli u Indiju rekli za agenciju Reuters da su imali instrukcije vojske da izdvoje demonstrante i “pucaju dok ne umru”.

U jednom videu snimljenom u Yangonu 2. marta, komandant stoji iznad snajperiste i daje mu naredbu da puca u određene demonstrante.

Drugi video pokazuje kako policajci vode čovjeka prema većoj grupi sigurnosnih snaga. Čini se da je on uhapšen i da ne pruža nikakav otpor, kada ga policajac pored njega iznenada upuca.

Čovjek odmah pada na tlo a policajci ga ostavljaju da leži tu. Nakon nekoliko sekundi oni se vraćaju i odvlače ga.

Mijanmar vojska na ulici 3.jpg - undefined

Foto: EPA-EFE: Mijanmar vojska na ulici 

Vijeće sigurnosti UN-a osudilo je nasilje u Mijanmaru i pozvalo vojsku da pokaže suzdržanost u odgovoru na mirne proteste, dok je SAD uveo sankcije djeci vojnog lidera Min Aung Hlainga.

Vijeće sigurnosti UN-a u srijedu je saopćilo da “snažno osuđuje nasilje nad mirnim demonstrantima, uključujući žene, mlade i djecu. Vijeće poziva vojsku da bude maksimalno suzdržana i naglašava da

Jezik kojim bi se osudio vojni udar 1. februara i zaprijetilo mogućim akcijama izbačen je iz teksta koji je sačinila Velika Britanija, zbog protivljenja Kine, Rusije, Indije i Vijetnama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije