Muzaffer (56) pozitivan na koronavirus 14 mjeseci, testirao se 78 puta

1
Radiosarajevo.ba
Muzaffer (56) pozitivan na koronavirus 14 mjeseci, testirao se 78 puta
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

U svoj pozitivan nalaz, kad je u pitanju koronavirus, može biti siguran 56-godišnji Muzaffer iz Turske. Testirao se gotovo osamdeset puta, a pozitivan je već više od 400 dana.

U Turskoj živi najpozitivniji čovjek. Nažalost, ne prema naravi, nego prema koronatestu. Muzaffer je pozitivan već 14 mjeseci, odnosno 78 uzastopnih testova. Pa s tim već zbija šale.

"Ovo je valjda ženska verzija COVID-a, jer je opsjednuta mnome. I tu ima topli dom jer sam ja velikog srca", kazao je.

Objavljena prognoza do kraja aprila: Vraćaju se zima, minusi, kiša i snijeg - evo dokad će trajati

Objavljena prognoza do kraja aprila: Vraćaju se zima, minusi, kiša i snijeg - evo dokad će trajati

Kad se prvi put zarazio, Muzaffer je mislio da će umrijeti. Spao je na jedva pedeset kilograma. Boluje od leukemije i svako dodatno oslabljenje imuniteta teško mu je palo. Više od godinu dana kasnije infekcija ga još drži, ali drži se i on.

"Došli smo do točke kad će bolest ili nestati ili ide sa mnom u grob, drugog lijeka nema", objašnjava Muzaffer Kayasan.

Više od 440 dana porodicu gleda samo kroz prozor. Devet mjeseci u bolnici, nakon toga sam u kući. Takvo što, kaže, nikome ne bi poželio. Nije lako ni s druge strane. Unuci umjesto igre dobivaju samo obećanja.

"Moj je otac pozitivna osoba. Toliko smo govorili o njegovoj pozitivnosti da je postao i COVID-pozitivan, i ne može se vratiti na negativno", dodaje njegov sin Gokhan.

Imunokompromitirani pacijenti u riziku su od produžene infekcije. Jedan od četiri oboljela od leukemije ne proizvodi antitijela ni nakon dvije doze cjepiva, objašnjava doktor Cagri Buke.

"Ne možemo sa sigurnošću reći je li virus još aktivan ili ne, ali postoji 99 posto šansi da nije aktivan, a time ni zarazan", tvrdi.

No, dok je god test pozitivan, Muzaffer se ni ne može cijepiti. Bez osnovnih osjetila i društva, dobro bi mu, kaže, došle malo blaže mjere izolacije, prenosi Dnevnik.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije