Muslimanski studenti o Trumpovoj zabrani: Ne pripadamo ovdje, osjećamo se izdanim

Radiosarajevo.ba
Muslimanski studenti o Trumpovoj zabrani: Ne pripadamo ovdje, osjećamo se izdanim
Vrhovni američki sud jučer je odlučio da zabrana ulaska u SAD za državljane šest većinski muslimanskih zemalja može stupiti na snagu.
To su Čad, Iran, Libija, Somalija, Sirija i Jemen. Sedam od devetoro sudaca odobrilo je zahtjev administracije predsjednika Donalda Trumpa da se ukinu blokade koje su uveli niži sudovi.
 
Muslimanski studenti su u videu objavjenom na BBC-u, očekivano, sa razočarenjem i nevjericom dočekali vijest. 
 
Doktor Mohammed Gibreal iz Sirije nalazi se na pola puta da odradi stažiranje i osjeća se izdanim:
 
"Ostale su mi još dvije-tri godine da završim staž. Ako mi ne obnove vizu, onda imam nekoliko mjeseci da napustim zemlju. A ne znam kuda da idem. Pošteno govoreći, ovo je jedna vrsta izdaje. Ja sam doktor i odjednom sam se našao u situaciji u kojoj mi je rečeno da moram da idem prije nego što završim školovanje. Teško je to", kaže Gibreal.
 
Iračanin Layt Baheej podržava Donalda Trumpa što želi da Ameriku učini sigurnom, ali ne na ovaj način:
 
"Četvero braće i sestara su mi poginuli u ratu u Iraku. Sedam godina smo pomagali Vladi SAD-a. Ova zabrana je vrlo nepravedna prema mojoj porodici", dodaje Baheej, dok Sirijac Shayen Ahmed kaže da je zajedno sa drugim ljudima, uglavnom Amerikancima koji nisu muslimani, marširao ulicama boreći se za prava izbjeglica.
 
 
Iranka Armaghan Azhar se nakon čina predsjednika SAD-a osjeća kao da je u nekoj vrsti prisilnog zatvora.
 
"Zakon me sam po sebi ne štiti i trenutno osjećam da je sve protiv mene. Vjerujem da ne pripadam ovdje".
 
Kako navodi Reuters, ovo je treća verzija sporne politike koju je Trump prvi put nastojao da sprovede nedjelju dana nakon preuzimanja dužnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije