Muslimani poslali upozorenje Trumpu

Anadolija
Muslimani poslali upozorenje Trumpu
Predsjednik Kongresa Muslimansko-Američkog društva (MAS) i Islamskog kruga Sjeverne Amerike (ICNA) Huseyin Ata upozorio je da se prava i slobode muslimana koji žive u SAD-u suočavaju sa većim prijetnjama nego ikad.

Govoreći na otvaranju kongresa koji je u Chicagu okupio desetine hiljada muslimana iz svih dijelova svijeta Ata je istakao da su nakon predsjedničke utrke prošle godine i očekivali posljedice za američke muslimane.

Naglasio je da je nastavljena antimuslimanska propaganda američkog predsjednika Donalda Trumpa. Ata je izjavio da Trumpova propaganda nije ostala na riječima nego je pretvorena u politiku.

"Haos i bezbrižnost trenutne administracije povećala je nejasnoće i neizvjesnost kako za sve Amerikance tako i američke muslimane", poručio je tokom obraćanja prisutnim muslimanima.

Podsjetio je i na uvođenje vize za građane muslimanskih zemalja ali i odluku da Jerusalem prizna kao glavni grad Izraela. Sve je to, smatra Ata, posljednji od nepromišljenih i neodgovornih koraka.

Ova odluka je, prema njegovim riječima, primjer teškoća sa kojima se suočavaju američki muslimani. Na Kongresu se obratio i generalni sekretar Vijeća organizacija američkih muslimana Usame Cemal poručio je da su muslimani dio Amerike.

Trumpovu retoriku protiv muslimana ocijenio je opasnom. Cemal je kazao da je potrebno da, ne samo američki muslimani, nego predstavnici svih vjera u ovoj zemlji, reaguju i kritikuju Trumpovu odluku u vezi s Jerusalemom. 
Kritikovao je i politiku američkog predsjednika kada je u pitanju ekonomija i unutrašnja politika.

"Moramo pokazati da su muslimani u Americi dinamična i važna zajednica", kazao je Cemal.

Ukazao je na važnost učešća muslimana Latinske Amerike u ovogodišnjem Kongresu.

Zamjenica predsjednika muslimanske zajednice Latinske Amerike Vilma Lopez izjavila je da će muslimani Latinske Amerike napokon učestvovati u aktivnostima muslimana u SAD-u.

Podsjetila je da je Latino Amerika zajednica u kojoj najbrže raste broj onih koji prihvataju islam. Prisutni su poručili da će islam na ovim prostorima ostati još 200 godina.

Na Kongresu će se obratiti i zamjenik predsjednika Stranke pravde i razvoja (AK Parti) Mehdi Eker. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije